Naar de inhoud

Het verhaal van SILS

Haal net als Jens met Sdu In- en Uitvoer alle kennis in huis en kies voor zekerheid en controle. Vraag een gratis demo aan en ontdek de voordelen

Jens Stevens - SILS (Square)
oorsprong douane whitepaper

Over SILS

Wasmiddelen, biologische thee en winkelinterieur. Zover het oog reikt, zijn de stellages in het warehouse van SILS volgepakt met vele soorten goederen. Zelfs op grote hoogte staan volle pallets. Jens Stevens vertelt trots over het net geopende warehouse. “Ons bedrijf groeit hard. Onlangs hebben we een extra warehouse van bijna 9.500 vierkante meter geopend. Daarmee is onze opslagcapaciteit verdubbeld.”

Ondernemers van groot tot klein kunnen bij SILS terecht voor cargo, logistics en customs. “De douane is de spil in onze dienstverlening. Veruit de meeste tijd zijn we bezig met uitzoekwerk voor de douane. Het Abc’tje van aangifte doen, is niet moeilijk. Wel het bijhouden van alle veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Ook specifieke projecten en new business behoeven extra aandacht.” 

Lees het verhaal over SILS, een klant van Sdu In- en Uitvoer

‘Het blijft nooit bij één vraagstuk’

De manager Operations noemt voorbeelden. “Een uitdaging waarmee we onlangs te maken kregen, was een project voor een bedrijf dat koel- en vrieshuizen bouwt in Marokko. Meer dan 110 vrachtwagens en zo’n 20 containers moesten die kant uit.

SILS kreeg de vraag of het de uitvoerdocumenten kon opmaken. Het blijft nooit bij één vraagstuk van een klant. Vrijwel direct kwamen er ook vragen over de oorsprong certificaten om zaken te kunnen importen en vraagstukken rondom de transporten. Je moet dan heel veel uitzoeken en je compleet inlezen in de materie om je klant goed te kunnen adviseren en helpen.”

Uitdagingen

Lees het verhaal van SILS, een klant van Sdu In- en Uitvoer.

Een andere uitdaging had SILS bij een bekend modemerk. “Dit bedrijf liep via een andere logistieke dienstverlener tegen problemen aan bij de douane en Kamer van Koophandel. Ze wisten niet goed hoe je bepaalde werkzaamheden aan moest pakken. Wij hebben hen geholpen met een systeem voor leveranciersverklaringen, zodat ze altijd correcte verklaringen kunnen afgeven. 

Weer een andere klant importeerde onderdelen van machines in Amerika. De ondernemer gooide alles onder één bepaalde goederencode. We zeiden: dat kan niet, je wordt nog op de vingers getikt en dat heeft grote financiële gevolgen. Hierop hebben we geholpen de hele database van meer dan 500.000 artikelen juist te tariferen. Hierbij rekening houdend met de Europese en Amerikaanse regelgeving.

Voor al deze uitdagingen is Sdu In- en Uitvoer als bron onmisbaar geweest. In de Nederlandstalige Wdo-toelichting op het gebruikerstarief staat duidelijk omschreven wat onder delen en toebehoren valt. De toelichting gebruiken wij veel voor het correct indelen van goederen. Ook bij de delen die niet onder de delen en toebehoren van een betreffende machine vallen.”

100% betrouwbaar

De medewerkers van SILS maken in hun dagelijks werk gebruik van verschillende informatiebronnen. “We doen zeer complexe opdrachten voor importeurs en exporteurs. Zij verwachten van ons advies op maat. De meerwaarde van onze dienstverlening zit hem in onze klantgerichte service.

We moeten advies geven over bijvoorbeeld denied party screening of goederen met sancties. We hebben zelf niet alle kennis in huis, maar kunnen dankzij een hulpbron als Sdu de antwoorden wel snel geven. Voor complexe vraagstukken leunen we op 100% betrouwbare bronnen. Onze declaranten gebruiken meerdere sites om informatie te achterhalen.

De basis vormt de site van de Douane: Douane Tarief Voorziening, die staat bij iedereen standaard open. We gebruiken verder Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie en de sites van de KvK en de Belastingdienst. Afhankelijk van de vraagstukken loggen we ook in op Sdu. We zoeken via Sdu bijvoorbeeld in de toelichting wat de indeling moet zijn. Ook kijken we of er bepaalde jurisprudentie is.

Als er een melding van antidumping komt, gaan we via Sdu uitzoeken welke goederen(codes) eronder vallen en hoe de bewijslast aangetoond moet worden indien gebruik wordt gemaakt van een verlaagd tarief.”

  • Handelsverdragen, sancties en veranderde wet- en regelgeving. Als logistiek dienstverlener moet je deze ontwikkelingen allemaal paraat hebben voor je klanten. Het abonnement op Sdu In- en Uitvoer met het laatste nieuws is in dat opzicht echt top.

    Jens Stevens
    Jens StevensManager Operations, SILS

Laatste nieuws

Jens vertelt dat actualiteiten van grote invloed zijn op het werk bij SILS. “Handelsverdragen, sancties en veranderde wet- en regelgeving. Als logistiek dienstverlener moet je deze ontwikkelingen allemaal paraat hebben voor je klanten.

Het abonnement op Sdu In- en Uitvoer met het laatste nieuws is in dat opzicht echt top. Hiermee kunnen we onze klanten actief informeren over de laatste veranderingen. Denk aan de anti-dumpheffing op bladaluminium en zonnepanelen of het indelen van set top boxen.

Zulke ontwikkelingen mag je in ons vak niet missen. We zijn als brede logistieke dienstverlener dan ook geïnteresseerd in al het nieuws rondom In- en Uitvoer. Zelf hebben we geen tijd om de Staatscourant continu door te spitten. Sdu houdt dit in de gaten.”

Lees het verhaal van SILS, een klant van Sdu In- en Uitvoer

Handige zoekfunctie

Naast het laatste nieuws, gebruikt SILS ook de toelichtingen op het gebruikerstarief van Sdu als hulpmiddel. “Deze tool heeft ons heel vaak verder geholpen. Verder kijken we voor de tarifering van goederen op Sdu. We bestuderen dan de jurisprudentie. Die is erg nuttig, zeker met foto’s erbij. Sdu is voor ons een zeer gebruiksvriendelijk product met handige zoekfunctie”, zegt Jens.

Best practices

Een mooie toevoeging aan Sdu zou volgens de manager Operations zijn om best practices van ondernemers te delen. “Dus verhalen over wat ze zoal hebben meegemaakt op het gebied van in- en uitvoer. Bedrijven kunnen veel leren van elkaars ervaringen. Zeker op het gebied van vergunningen en het vastleggen van bepaalde zaken. Daar zou Sdu op in kunnen spelen.

Neem bijvoorbeeld de e-commerce. Die business is booming. Heel veel partijen proberen voet aan de grond te krijgen in Europa. Zakendoen wordt steeds complexer en specialistischer. Een panklare oplossing is er niet. Ervaringen delen helpt ondernemers op weg. Daarnaast zijn kennis en goed advies over In- en Uitvoer onmisbaar.

Deze vraagstukken vragen om serieuze aandacht. Hier is werk aan de winkel. Wij zijn er met ons nieuwe warehouse in elk geval klaar voor.”