AI, kans of bedreiging? Kans!

Webinar GenIA-L
21 mei 2024

Wat gaat GenIA-L betekenen voor de juridische en fiscale praktijk? Hoe kun je het beste als organisatie met AI beginnen? En gaat AI echt banen kosten? Erik Klop (Visser & Visser) en Diederik Tijssen (Norton Rose Fulbright) gaven tijdens het GenIA-L webinar op 14 mei antwoord op deze vragen. In een boeiend en verhelderend gesprek met innovatiemanager Esther van Doesburg en productmanager Marco Caspers van Sdu kwamen kansen, uitdagingen en de toekomst van AI aan bod.  

Absolute gamechanger

Dat GenIA-L een echt gamechanger is, daar zijn beide sprekers het over eens. “Met veel minder tijd, veel meer bereiken.” Dat is wat Diederik betreft de grootste kans. “De manier waarop we met informatie omgaan en informatie gaan ontsluiten, dat gaat fundamenteel veranderen. Er is zo’n enorme hoeveelheid aan data waar we mee aan de slag kunnen. Dat is heel handig voor cliënten, maar ook voor onszelf. En daar kunnen we enorme slagen in slaan met behulp van GenIA-L!”  

Erik benadrukt de voordelen voor de gehele organisatie. “De toegevoegde waarde naar onze klanten wordt gewoon nóg groter. Met een kleinere groep mensen kunnen we echt veel meer. Je investeert hiermee in de toekomst, je bedrijf, medewerkers én klanten!”

Geen bedreiging, wel een uitdaging  

Een veelgehoord geluid is de angst dat AI ervoor zorgt dat er straks voor fiscalisten en juristen geen werk meer is. Maar is die angst ook echt reëel? “Het is eigenlijk een beetje tegenstrijdig”, zegt Diederik. “Aan de ene kant hoor je namelijk terughoudendheid, omdat er banen verloren zouden gaan. Aan de andere kant is er een enorm tekort op de arbeidsmarkt. Vacatures worden gewoon niet ingevuld.” Erik sluit zich daarbij aan. “Ik zoek mij, bewijs van spreken, rot naar fiscalisten. Dus daar biedt AI juist een oplossing.”  

De daadwerkelijke uitdaging zit volgens Erik elders. “Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar het opleidplan. Nu gaan jonge juristen of fiscalisten aan de slag met een makkelijkere casus, ze duiken in een zaak en doen research. Dat zijn juist de zaken die GenIA-L in de toekomst kan overnemen. Dus we moeten vanuit een ander oogpunt gaan opleiden, zodat er toegevoegde waarde blijft.” 

Menselijke maat

De toegevoegde waarde van de menselijke maat is een belangrijk onderwerp als je spreekt over AI. Alleen zal er een verschuiving plaatsvinden. “Creativiteit en empathisch vermogen, dat zie ik AI nog niet zo snel doen.” De andere aanwezigen van het webinar zijn het volledig eens met de uitspraak van Erik. “Je bent veel minder tijd kwijt aan simpele zaken. Dat betekent dus dat je creatieve proces veel eerder kan starten. En daar maken wij als experts het onderscheid. De toegevoegde waarde zit ‘m in onze expertise, onze creativiteit en ons internationale netwerk”, legt Diederik uit. Erik vult dit verder aan. “De mens kun je niet vervangen. Wij zien de nuance en kunnen precies inschatten wat er speelt bij onze klanten. Zit er bijvoorbeeld een vraag achter de vraag? Een probleem achter het probleem? Dat moeten wij eerst uitvolgelen voor je aan de slag kunt met GenIA-L.” 

Ook op het gebied van de output is een menselijke blik onmisbaar. GenIA-L maakt alleen gebruikt van wat er door Sdu en andere juridische uitgevers is gepubliceerd. De bronnen zijn dus betrouwbaar en er wordt niets van het internet gehaald. Maar dat betekent niet dat het verstandig is om de output blindelings over te nemen. Erik: “Het is een hulpmiddel, maar niemand neemt het antwoord direct over en stuurt het op naar de klant. Wees als vakspecialist gewoon kritisch.” Daar is ook Diederik het mee eens. “Je hebt altijd je eigen kennis, verstand en creativiteit nodig om de output van GenIA-L te beoordelen.” 

Toekomst van het vak

Door de nieuwe lichting van (aankomende) juristen en fiscalisten wordt het gebruik van AI sneller omarmd. Het enthousiasme van de jonge generatie was één van de drie redenen waarom Visser & Visser besloot om GenIA-L launching partner te worden. “Tijdens een bijeenkomst in Gouda waren twee van onze jonge fiscalisten zó enthousiast over GenIA-L. Dat was voor ons absoluut een reden om ons aan te sluiten als launching partner.”  

Vakken zoals advocatuur en fiscaliteit gaan veranderen, dat is een feit. En dat is mede dankzij de komst en het gebruik van generatieve AI. Daarom heeft Erik een belangrijke tip: “Betrek de nieuwe generatie hierin. Jonge mensen zijn al zoveel verder op dit gebied. Ze vinden het hartstikke leuk en dit is de toekomst van hun vak. Dus laat ze vooral meedenken!”  

Benieuwd naar hoe ons GenIA-L launching partner traject er precies uitziet? Bekijk het in onze roadmap! 

 

Meer lezen over AI?

Bekijk hier de andere blogs over AI.