‘De impact van AI valt niet te ontkennen’ 

‘De impact van AI valt niet te ontkennen’ 
25 juni 2024

Niet alleen je verdiepen in informatie over AI, maar vooral ervaring opdoen. Dat is de boodschap van Klaas Roelof Hofman, Head of Clients & Markets bij AKD. Dit advocatenkantoor sloot zich zonder twijfel aan als GenIA-L launching partner bij Sdu. Klaas Roelof vertelt meer over de beweegredenen om onderdeel uit te maken van het traject. En hij geeft ook concrete tips aan andere kantoren om aan de slag te gaan met AI.  

AKD, wat is dat voor soort bedrijf?

AKD is een full service advocatenkantoor dat beschikt over een groot aantal expertisegebieden en vakgroepen, waaronder M&A contracting, litigation, banking & finance en tax. We zijn een Benelux-kantoor met naast vestigingen in Nederland ook kantoren in Brussel en Luxemburg. We zijn actief in verschillende sectoren en werken voor cliënten over de hele wereld.

Waarom besloot AKD aan te haken als GenIA-L launching partner?

‘Omdat het traject past in de manier waarop wij bezig zijn met innovatie. We vinden het belangrijk dat we niet alleen de laatste ontwikkelingen volgen, maar het ook echt ervaren. Hoe dichter je erop zit, hoe meer kennis je opdoet. Wij hebben direct tegen elkaar gezegd: laat vooral onze collega’s ervaren wat het betekent om te werken met GenIA-L. Zodat we uit eerste hand zien hoe het functioneert, wat wel en niet werkt en zo een beeld kunnen vormen over de praktische toepasbaarheid.

Dus er doen meerdere collega’s van AKD mee?

‘Jazeker, dat was een belangrijke beweegreden van ons. Zo creëer je onderlinge wisselwerking en dat is vruchtbaar. Op die manier ontstaan discussies over de behoeften aan GenIA-L en hoe wij daarin moeten meegaan. GenIA-L wordt bijvoorbeeld interessant wanneer je naast de Sdu-content ook je interne knowhow kunt koppelen. We zijn erg positief, met name over de ontwikkeling van het product. Je ziet echt dat Sdu de feedback en verbeterpunten meeneemt in de doorontwikkeling wanneer er weer een nieuwe update van GenIA-L verschijnt. Er is nog veel werk te doen om het als een volwaardig product te gebruiken, maar we geloven allemaal in de ontwikkeling. En neem van mij aan: advocaten zijn kritisch. Dus als er enthousiaste en positieve reacties zijn, dan weet je: dit moet wel écht iets zijn.

Hoe kijken jullie naar de impact die AI op jullie vakgebied gaat hebben?

‘Die impact van AI valt niet te ontkennen. Daarom doen we mee met het GenIA-L launching partner traject en nodigen we experts uit op kantoor om ons met informatie te voeden. Tegelijkertijd blijven we wel met een gezonde dosis nuchterheid ernaar kijken. Wij weten net zo goed als ieder ander dat ook experts geen glazen bol hebben, niemand weet wat AI exact gaat betekenen. Maar we weten wel dat het in potentie een enorme productiviteitsverbeteraar is en dat onderdelen van het bedrijfsproces gaan veranderen. Niet alleen wat betreft de impact aan de voorkant van je kantoor, maar ook aan de achterkant. Dus het gaat zowel om de impact op het vak van advocaat maar ook op de ondersteunende functies en bedrijfsprocessen.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

‘Door AI kunnen de wat meer ‘simpele’ taken makkelijker geautomatiseerd worden. Dus hoe leren stagiairs en junioren dit vak? En ook de samenstelling van advocaten, notarissen en belastingadviseurs zal anders in elkaar komen te zitten. Dus het is belangrijk dat je daarover nadenkt en scenario’s voor gaat ontwikkelen, zonder dat je hals over kop al nieuwe innovaties gaat implementeren. Het is nu namelijk nog wat aan de vroege kant, we zitten nog vooral in de verkenningsfase.

Wat kun je nu dan wel al doen?

‘Kijk nu al naar wat AI doet en wat je er in potentie later mee kunt doen. En denk ook na over welke plaats het inneemt in je bedrijfsprocessen. Voer analyses uit op het werk dat je doet. Waar zit veel hand- en uitzoekwerk? En welke rol kan AI daarin spelen? Tegelijk is het zaak je ICT-infrastructuur goed op orde te hebben en dat geldt ook voor de datastromen binnen je kantoor. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en AI-oplossingen kunt gaan implementeren.'

Heb je nog een bepaalde boodschap voor andere kantoren die aan de slag willen met AI?

‘Verdiep je er gewoon in, en ervaar het vooral. Dus kies er niet alleen voor om je maximaal in te lezen en te oriënteren maar ga er ook mee aan de slag. Want die praktijkervaring is zeer waardevol, geeft inzichten en bepaalt mede het beeld. Aan de hand daarvan kun je je route bepalen hoe om te gaan met AI  binnen je bedrijf én vakgebied.’

 

Over het GenIA-L launching partner traject

Tijdens het GenIA-L launching partner traject van zes maanden ontwikkelt Sdu samen met vijf kantoren een AI-product door dat relevant is voor dienstverleners die werken met wet- en regelgeving. Drie uit de fiscale sector: Visser & Visser, Newtone en Mazars. En twee uit het juridische werkveld: Houthoff en AKD. Het zijn vooraanstaande kantoren die genoeg slagkracht hebben om iets los te maken in de markt. En doordat ze veel medewerkers hebben, betekent het ook dat ze genoeg mensen hebben die het kunnen testen.  

Meer lezen over AI?

Bekijk hier de andere blogs over AI. En lees hier ook de verhalen van de andere launching partners: Mazars en Newtone.