De ondernemingsraad kan ook het initiatief nemen

De ondernemingsraad kan ook het initiatief nemen
20 november 2024

In de vorige blog heb ik het gehad over wanneer de ondernemingsraad vanuit de WOR bij een voorgenomen besluit betrokken zou moeten worden, maar zoals in de vorige blog al aangegeven gaat het in de praktijk vaak anders.

Hoe kan je hier als ondernemingsraad mee omgaan en wat kan je als ondernemingsraad doen om zo goed mogelijk en wel tijdig bij een voorgenomen besluit te worden betrokken.

Verhalen bij de koffieautomaat

In sommige gevallen begint het proces ten aanzien van een voorgenomen besluit voor de ondernemingsraad met een informeel gesprek met de ondernemer. De ondernemingsraad wordt door de ondernemer op de hoogte gebracht dat er in algemene termen ‘iets’ binnen de organisatie gaat gebeuren. Wat dat dan kan zijn, is vaak nog onduidelijk of kan nog niet worden gedeeld met de ondernemingsraad. Na een kleine rondvraag bij de koffieautomaat wordt vaak meer duidelijk.

Als ondernemingsraad kan je in het algemeen twee dingen doen. De ondernemingsraad kan deze algemene informatie aanhoren en afwachten wat er verder gaat komen. Of als ondernemingsraad kan je zelf in actie komen en het initiatief nemen om met deze meer algemene informatie een duidelijke positie in te nemen.

Voorgenomen besluiten in voorbereiding

Zoals in de vorige blog aangegeven, volgt uit artikel 24, lid 1 WOR de verplichting voor de ondernemer om aan de ondernemingsraad mede te delen welke besluiten hij in voorbereiding heeft. Het gaat dan om onderwerpen die zien op het advies- en instemmingsrecht (artikel 25 en 27 WOR) van de ondernemingsraad. Zoals ook in de vorige blog aangegeven, zou de ondernemingsraad al moeten worden betrokken op het moment dat het voorgenomen besluit een reële optie wordt.

De ondernemingsraad doet er dus goed aan om na deze algemene informatie de ondernemer op basis van artikel 24 WOR schriftelijk op de hoogte te stellen dat de ondernemingsraad tijdig, al op het moment dat het voorgenomen besluit een reële optie wordt (wat vaak het geval zal zijn als de ondernemingsraad op de hoogte wordt gebracht dat ‘iets’ binnen de organisatie gaat gebeuren), moet worden betrokken.

Het is daarnaast goed om te weten dat de ondernemingsraad op basis van artikel 23 WOR  een overlegvergadering kan initiëren om met de ondernemer de betrokkenheid van de ondernemingsraad en het verdere proces te bespreken.

Daarnaast kan de ondernemingsraad de ondernemer erop wijzen dat de ondernemingsraad een adviesaanvraag tijdig moet ontvangen, zodat het advies van de ondernemingsraad van wezenlijke invloed kan zijn.

Met bovenstaande stappen kan de ondernemingsraad het initiatief nemen om het proces duidelijk naar de ondernemer over te brengen en zijn positie in te nemen.

Verantwoordelijk voor het proces

Als de ondernemer de ondernemingsraad, eventueel na de hiervoor genoemde acties, tijdig en adequaat in het proces betrekt, is dat natuurlijk het mooiste scenario. Maar wat als dit niet het geval is. De ondernemingsraad kan op dat moment de ondernemer erop wijzen dat de ondernemer verantwoordelijk is voor een correct proces met de ondernemingsraad. Zorgt de ondernemer niet voor een correct proces, dan staat de ondernemer zogezegd 1-0 achter en wordt dat de ondernemer, op basis van jurisprudentie, door de rechter aangerekend.