Sdu en Prinsjesdag, een rijke geschiedenis

Sdu en Prinsjesdag, een rijke geschiedenis
17 september 2024

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. En denk je aan Prinsjesdag, dan denk je natuurlijk automatisch aan hèt koffertje. Die twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar heb je je weleens afgevraagd waar dat beroemde koffertje vandaan komt?  

Een cadeautje  

In 1964 vierde Sdu, toen nog Staatsdrukkerij genoemd, hun 150-jarig jubileum. Ter ere daarvan gaven we een cadeau aan de Minister van Financiën. Je raadt het al, dat was de Prinsjesdag-koffer. Het koffertje is gemaakt van geitenperkament en van binnen bekleed met blauwe zijde. En tot op de dag van vandaag, 60 jaar later, zit daar elk jaar de miljoenennota in. En zo is dat cadeautje uiteindelijk de belichaming van de begroting, het financiële beleid en de toekomstvisie van het land geworden. Het herinnert ons eraan dat tradities en symbolen een essentieel onderdeel zijn van de Nederlandse politiek.  

De troonrede 

Nog een ander leuk weetje rondom Prinsjesdag. Wist je namelijk dat wij die jarenlang hebben verzorgd voor koningin Beatrix? Collega's Herman Ruddijs en Inge Wolfs gingen hier jaarlijks vol goede moed mee aan de slag. Een heimelijke klus, want niemand in Nederland wist dat dit door hen werd gedaan.  

Miljoenennota 

Dit jaar is het de 210e Prinsjesdag ‘van Sdu’. Onze samenwerking rondom de miljoenennota gaat dus heel ver terug. En we zijn natuurlijk behoorlijk trots op die rijke geschiedenis. Maar, zoals je je wel kunt voorstellen, gaat het tegenwoordig wel iets anders dan vroeger. Zo zijn we inmiddels ook verantwoordelijk voor de digitale publicatie en zorgen we ervoor dat de Eerste- en Tweede Kamer de stukken tijdig kunnen inzien. Bijna twintig Sdu’ers zijn in de weken voor Prinsjesdag in de hoogste versnelling aan het werk. Een intensieve maar vooral ook eervolle taak!