World Cleanup Day: Wat doe jij voor een schonere wereld?

World Cleanup Day: Wat doe jij voor een schonere wereld?
20 september 2024

Vandaag, 20 september, is het World Cleanup Day. Dit initiatief werd in 2008 in Estland in het leven geroepen. Daar gingen 50.000 Estlanders 5 uur aan de slag om het land op te ruimen. Deze prachtige actie is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Een goed moment om stil te staan bij wat we al doen, en nog meer kunnen doen, voor een schonere wereld.  

Bij Sdu is duurzaamheid en behoud van de aarde een belangrijk thema. We vragen drie Sdu’ers met een groen hart wat zijn doen voor een schonere wereld. 

Janine Heemskerk | Innovative Product Manager

'Ik ben heel erg bewust bezig met minder te vliegen en dit is iets wat ik ook echt uitdraag aan mijn kinderen. Als ik vuil op straat zie liggen raap ik het altijd op en gooi het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Dat ruimt weer op. Ik zou ook wel graag willen overstappen op elektrisch rijden maar geniet momenteel nog net iets te veel van mijn open dak haha. Maar dat is zeker iets voor in de toekomst!'

Jan Boog | Chief Financial Officer 

Thuis hebben we er een sport van gemaakt om plastic uit ons leven te bannen. Bij de wekelijkse boodschappen gaan alle versproducten in onze eigen netjes, shampooflessen zijn vervangen door Happy Soaps, altijd zelf een tas meenemen als je iets gaat kopen in een winkel, het zijn kleine ingrepen die een behoorlijk verschil maken in de hoeveelheid plastic afval. Daarnaast doen we ons best om spullen die we niet meer nodig hebben een nieuwe bestemming te geven, bijvoorbeeld via www.gratisaftehalen.nl. Ook dat scheelt in de afvalberg!

Floortje Jansen | Productmanager HSE

Wat ik belangrijk vind, is om zelf verantwoordelijk te zijn voor een schone, prettige omgeving, en dus je eigen afval. Wanneer ik iets niet kan weggooien dan neem ik het altijd mee en gooi ik het thuis weg. Ook mijn dochters heb ik dit altijd voorgehouden en dat zijn ze redelijk goed in getraind; hun fietsmandjes zitten vol met geparkeerde flesjes e.d.
Het is niet iets heel groots, maar wel belangrijk.
 
Verder let ik ook op mijn carbon footprint: we reizen heel vaak met de trein, ook internationaal. Beter voor het milieu en ook avontuurlijker. En ik maak gebruik van een deelauto (greenwheels). Dat is ook een manier om de je omgeving schoon te houden.