Naar de inhoud

07 Arbozorg – Arbomanagementsysteem

Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijke voor veilige en gezonde omstandigheden op de werkvloer. Een gezonde en veilige werkplek draagt ertoe bij dat mensen door het werk niet ziek of arbeidsongeschikt worden. De Arbowet- en regelgeving bepalen het kader waarbinnen bedrijven zelf maatregelen kunnen nemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Binnen Opmaat Afval wordt aandacht besteed aan Arbozorg binnen de afvalbranche. Een algemene inleiding in Arbozorg is opgenomen in het artikel Arbozorg – Algemene inleiding. Daarnaast zijn er enkele verdiepende artikelen opgenomen ten aanzien van onderwerpen als de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), fysieke en fysische arbeidsbelasting, mentale arbeidsbelasting, werken met gevaarlijke stoffen, arboveiligheid en arbomanagementsystemen.

In dit artikel wordt nader ingegaan op het aspect arbomanagementsysteem. Een arbomanagementsysteem is een algemeen arbo-aspect dat in elke branche een rol speelt. Daarom is dit artikel algemeen van aard en niet specifiek toe te spitsen op de afvalbranche.

Met het hebben van een gecertificeerd arbomanagementsysteem als VCA of OHSAS 18001 laat een bedrijf zien dat een bepaald niveau van arboveiligheid wordt nagestreefd. Verder zijn veel klanten van de afvalbranche VCA of OHSAS 18001 gecertificeerd. Vanuit die certificatie dient men ook zaken te doen met bedrijven die eveneens gecertificeerd zijn (ketengedachten). Beide aspecten zorgen ervoor dat veel afvalbedrijven VCA en/of OHSAS 18001 gecertificeerd zijn.

Na een korte algemene schets, gaan we dieper in op het arbomanagementsysteem als kwaliteitssysteem en de bekendste arbomanagementsystemen VCA en OHSAS 18001.

Actuele informatie over arbozorg binnen de afvalbranche is te vinden in de arbocatalogus voor de afvalbranche via www.arbocatalogus-afvalbranche.nl. Verder is verdiepende informatie over arbozorg te vinden via een algemene overheidswebsite over arbeidsomstandigheden via www.arboportaal.nl.

De Arbowet verplicht werkgevers op een gestructureerde wijze aandacht te besteden aan de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. Dat betekent dat zij een samenhangend beleid moeten voeren dat gericht is op de veiligheid, gezondheid en welzijn van hun werknemers. Een arbomanagementsysteem helpt om op planmatige wijze de doelstellingen op arbogebied te realiseren.

De Arbowet kent geen verplichting tot het hebben van een managementsysteem. De Arbowet bevat wél een aantal verplichtingen die deel kunnen uitmaken van een managementsysteem, zoals het maken van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), het opstellen van een Plan van Aanpak en het verstrekken van voorlichting en onderricht. Daarbij moet een werkgever geregeld toetsen of het beleid en maatregelen het juiste effect hebben of dat misschien aanpassingen nodig zijn.

Een arbomanagementsysteem is nodig voor:

  • gezondheidsbevordering;

  • bevorderen duurzame inzetbaarheid;

  • tegengaan gezondheidsrisico’s en beperkingen;

  • voorkomen bedrijfsongevallen;

  • terugdringen van verzuim;

  • terugdringen arbeidsongeschiktheid.

Arbomanagementsystemen zijn gebaseerd op twee principes: de procesgerichte benadering en de benadering van het kwaliteitsdenken volgens de Deming-cirkel of PDCA-cyclus…