Naar de inhoud

1. Genezing belemmeren of vertragen, 1.1. Algemeen(Ziekte en re-integratie)

Deze paragraaf is bijgewerkt tot 22 januari 2016

Indien een werknemer door zijn toedoen de genezing van zijn ziekte belemmert of vertraagt, kan dit reden zijn tot het weigeren van het recht op loon en het stopzetten van de loondoorbetaling. Alvorens het loon wordt stopgezet, moet de werkgever de werknemer wel van de loonstop op de hoogte stellen. Dit moet onverwijld nadat het werkgever bekend is geworden dat werknemer zijn genezing belemmert (art. 7:629, lid 7, BW).

De werknemer die ziek is, moet in beginsel het noodzakelijke doen om van zijn ziekte te herstellen. Hij moet bijvoorbeeld voor herstel noodzakelijke medische behandeling ondergaan en zich onthouden van schadelijke activiteiten. Het zonder goede grond weigeren van een voorgeschreven behandeling kan reden zijn voor een loonstop. Van belang is echter ook of van het daadwerkelijk belemmeren of vertragen van de genezing sprake is, doordat de werknemer een behandeling heeft geweigerd of aan belastende activiteiten heeft deelgenomen. De medische privacy en het recht op fysieke en psychische integriteit, die maakt dat een werknemer daarin eigen keuzes mag maken, speelt bij de beoordeling een belangrijke rol.

De werknemer hoeft niet per se het advies van de bedrijfsarts op te volgen wat de te volgen behandeling betreft. In de eerste plaats mag de werknemer bij zijn keuze voor behandeling afgaan op het oordeel van behandelaren en een voorkeur hebben voor een bepaalde therapie. De werknemer kan bijvoorbeeld kiezen voor een langdurige behandeling (Ktr. Beetsterzwaag 6 januari 1998, zaaknr. 47519 / CV EXPL 97-1452, JAR 1998, 76). Ook wordt het geaccepteerd wanneer de werknemer kiest voor een alternatieve behandeling, wanneer deze ook effectief is…