14. Zorgtoeslag, 15.3. Formule voor berekening zorgtoeslag(Zorg)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 1 januari 2017
Voor het kunnen bepalen van de zorgtoeslag zijn een viertal begrippen van belang, te weten:
-
Standaardpremie: dit is een jaarlijks door de overheid berekend bedrag. Dit is een gemiddeld nominaal premiebedrag van alle verzekerden. In 2017 is de standaardpremie vastgesteld op € 1.482 per jaar.
-
Normpremie: het premiebedrag dat de verzekerde, gezien zijn inkomen, volgens de overheid zou kunnen betalen aan nominale premie.
-
Drempelinkomen: dit bedrag wordt berekend over het minimumloon (inclusief vakantietoeslag) en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.
-
Toetsingsinkomen: het gezinsinkomen van de betreffende persoon/personen. Personen die belastingaangifte doen kunnen het verzamelinkomen opgeven, te weten inkomen minus aftrekposten.
De zorgtoeslag is het verschil tussen de standaardpremie en de normpremie. Ter illustratie het volgende. De normpremie werd als volgt berekend in 2016:
Voor één persoon: 2,395% over het drempelinkomen + 13,430% over het verschil tussen het toetsingsinkomen en het drempelinkomen. Is het toetsingsinkomen lager dan het drempelinkomen, dan is de normpremie alleen 2,380% van het drempelinkomen.
Voor een echtpaar/partners: 5,220% over het drempelinkomen + 13,430% over het verschil tussen het toetsingsinkomen en het drempelinkomen. Is het toetsingsinkomen lager dan het drempelinkomen, dan is de normpremie alleen 5,220% van het drempelinkomen.
Om te bepalen in welk geval mensen toeslagenpartner van elkaar zijn, heeft de Belastingdienst een stroomschema gemaakt. Op http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagpartner/ is door middel van het beantwoorden van vragen te beoordelen of mensen elkaars toeslagenpartner zijn.
Kinderen vanaf…