Naar de inhoud

Aanverwantschap in de Successiewet

Samenvatting

In deze bijdrage wordt ingegaan op de gevolgen die de Successiewet verbindt aan aanverwantschap. Voorts wordt enige jurisprudentie behandeld waarin, voor de toepassing van de Successiewet, de vraag speelt of aanverwantschap bestaat.

Tekst

Aanverwantschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap hebben tot gevolg dat aanverwantschap ontstaat tussen de partner en de bloedverwanten van diens partner. Bloedverwantschap is te onderscheiden tussen bloedverwantschap in de rechte lijn (bijvoorbeeld ouders en kind) en bloedverwantschap in de zijlijn; in dat geval is er een gemeenschappelijke stamvader. De graad van aanverwantschap is gelijk aan de graad van bloedverwantschap (artikel 1:3 lid 1 BW). Deze aanverwantschap blijft bestaan, ook als het huwelijk is ontbonden, ongeacht de oorzaak van die ontbinding (artikel 1:3 lid 2 BW). Dit artikel noemt – anders dan lid 1 – niet het geregistreerd partnerschap. De beëindiging daarvan heeft dus tot gevolg dat de aanverwantschap eindigt.

Als vermeld, ontstaat ingevolge artikel 1.3 lid 1 BW slechts voor de bloedverwanten van de partner aanverwantschap. Alleen de bloedverwanten van bijvoorbeeld de man worden aanverwanten van de vrouw. De schoondochter van de man wordt geen aanverwant van de vrouw met wie hij huwt; slechts de zoon van haar man is dat. De schoondochter is namelijk geen bloedverwant van de schoonvader en ook geen bloedverwant van de zoon; het huwelijk geeft geen bloedverwantschap of aanverwantschap tussen de echtelieden.

Successiewet

De Successiewet (artikel 19 lid 1 sub a) stelt aanverwantschap gelijk aan bloedverwantschap. De stiefzoon die van zijn stiefvader erft, is over die verkrijging successierecht verschuldigd naar het ‘kindtarief’ (5-27%). Deze gelijkstelling van…