Acuut Aneurysma Aorta Abdominalis
Prehospital Assessment Rotterdam Aortic Aneurysm (PARA2)
Patiënten met een Acuut Aneurysma Aorta Abdominalis (AAAA) zijn gebaat bij een snelle specialistische behandeling. Dit moet gebeuren door een ervaren vaatchirurg, in een voor deze pathologie gespecialiseerd ziekenhuis. Het diagnosticeren van een AAAA blijft moeilijk. Anamnese en klinische beeld geven veel informatie maar sluiten andere werkdiagnoses zeker niet uit. Vage klachten blijken een AAAA te zijn of klassieke AAAA-klachten hebben een andere oorzaak. Palpatie van de abdominale aorta is mogelijk maar meten en iets zeggen over de diameter is niet betrouwbaar1. Op dit moment gebeurt de eerste betrouwbare diagnostiek bij een verdenking van AAAA door middel van een echo van de aorta op de spoedeisende hulp (SEH) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, of bij een hoge verdenking direct in het gespecialiseerde centrum. Dit kan tijdsverlies of onnodige belasting van een SEH/ambulance opleveren omdat niet alle ziekenhuizen toegerust zijn om het AAAA te behandelen en het gespecialiseerde centrum in de meeste ambulanceregio’s op langere afstand ligt.
Eind 2015 is Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond gestart met de PARA2-pilot. Het prehospitaal in beeld brengen van de aorta door middel van echografie zowel thuis als onderweg in de ambulance. In dit vakblad is de opstart van deze pilot gepubliceerd (editie maart 2016). Dit artikel geeft een weergave van de resultaten en bespreekt de toekomst van echografie binnen de Nederlandse ambulancezorg.
Het vooraf diagnosticeren heeft een directe meerwaarde in de kwaliteit van acute zorg (logistiek, optimale ketenzorg). Het gespecialiseerde ziekenhuis kan in een vroeg stadium worden gealarmeerd over een patiënt met een daadwerkelijk AAAA. Het proces voor verdere diagnostiek en…