Naar de inhoud

Art. - Duurovereenkomst in algemene voorwaarden

Tussen partijen die regelmatig zaken doen kan in de loop der tijd een stilzwijgende duurovereenkomst ontstaan. Zodra een partij de relatie wil beëindigen, komt de vraag op of die duurovereenkomst tot stand is gekomen, of die kan worden beëindigd, welke opzegtermijn daarbij in acht moet worden genomen en of dienaangaande nog enige (schade)vergoeding is verschuldigd. Deze vragen zijn lastig met zekerheid en concreet te beantwoorden, vooral in internationaal verband. Deze drafting tip verkent de problematiek en geeft als tip om in algemene voorwaarden te voorzien in het eventuele ontstaan van een duurovereenkomst.

Het schrijven, redigeren of lezen van een set algemene voorwaarden is voor menig jurist niet het meest geliefde karweitje. Een reeks van abstracte bepalingen, die veelal geen enkele informatie geven over het interessante deel van de overeenkomst – de transactie zelf – levert droge stof op. Wat niet helpt, is dat naast juridisch nut ook juridisch gebruik een (zelfstandige) rol lijkt te spelen bij de inhoudsvorming van algemene voorwaarden. Althans, het komt mij voor dat sommige gebruikelijke bepalingen in algemene voorwaarden weinig nuttig zijn en potentieel nuttige bepalingen weer hoogst ongebruikelijk. Een recente uitspraak van Hof Den Haag gaf aanleiding tot het denken over een bepaling in algemene voorwaarden die vrij ongebruikelijk is, maar wel nuttig kan zijn.

De zaak

De uitspraak betrof de beëindiging van een mondelinge distributieovereenkomst tussen Nickelson Nederland B.V. en haar Belgische distributeur Clodenis BVBA. Op de tussen partijen gesloten koopovereenkomsten waren van toepassing de Algemene Verkoopvoorwaarden van Nickelson.

In artikel 1 van de Algemene Verkoopvoorwaarden stond:

“Op alle verkopen, orders en leveringen zijn onderstaande voorwaarden van toepassing…