Naar de inhoud

Commentaar op Algemene wet bestuursrecht Artikel 5:34 (Opheffen, opschorten of verminderen). (artikeltekst geldig vanaf 2009-07-01)

Commentaar is bijgewerkt tot 31 januari 2016 door mr. R. Benhadi en mr. M.J.O. Copier

Artikel 5:34 Opheffen, opschorten of verminderen bij last onder dwangsom Tekst van de hele regeling

1.

Het bestuursorgaan dat een last onder dwangsom heeft opgelegd, kan op verzoek van de overtreder de last opheffen, de looptijd ervan opschorten voor een bepaalde termijn of de dwangsom verminderen ingeval van blijvende of tijdelijke gehele of gedeeltelijk onmogelijkheid voor de overtreder om aan zijn verplichtingen te voldoen.

2.

Het bestuursorgaan dat een last onder dwangsom heeft opgelegd, kan op verzoek van de overtreder de last opheffen indien de beschikking een jaar van kracht is geweest zonder dat de dwangsom is verbeurd.

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.

Commentaar

1. Algemeen

Op verzoek van de overtreder kan het bestuursorgaan een opgelegde last opheffen, de looptijd ervan voor een bepaalde termijn opschorten of de dwangsom verminderen wanneer sprake is van gehele of gedeeltelijke onmogelijkheid om aan de last te voldoen. Ook ambtshalve kan een opgelegde last onder dwangsom worden gewijzigd of ingetrokken. Van ‘gehele of gedeeltelijke onmogelijkheid’ zal doorgaans sprake zijn wanneer er sprake is van overmacht. Zie Kamerstukken II 1993/94, 23 700, nr. 3, p. 164. Als er sprake is van overmacht acht de wetgever het mogelijk dat het bestuursorgaan andere maatregelen treft, zoals het intrekken van een vergunning. Zie Kamerstukken II 1993/94, 23 700, nr. 3, p. 164. De afwijzing van een verzoek om opheffing van de last onder dwangsom moet worden aangemerkt als een afwijzing…