Naar de inhoud

Commentaar op Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken (OR-insolventierecht)


Commentaar is bijgewerkt tot 24-02-2015 door mr. H. de Coninck-Smolders
Tekst van de hele regeling

A: Inleiding

Wat betreft wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot heden bijgewerkt.

B: Wetstechnische informatie

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de historische informatie bij de regeling.

C: Kernproblematiek

Voor alle artikelen binnen deze regeling zie achter in deze bundel.

De tweede versie van het Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken is op 1 januari 2013 in werking getreden. Het is ontwikkeld door het Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Civiele sectoren van de rechtbanken (LOVC) in samenwerking met de Recofa gefaciliteerde werkgroep, in samenspraak met de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand te ’s-Hertogenbosch. Het Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Civiele sectoren en kantonsectoren van de rechtbanken (LOVCK) heeft het op 5 november 2012 goedgekeurd, waarna – na akkoord van de presidentenvergadering – alle rechtbanken het procesreglement als eigen reglement hebben vastgesteld. Met het procesreglement is beoogd een verdere bijdrage te leveren aan het harmoniseren van de werkwijze en werkprocessen van de verschillende rechtbanken in verzoekschriftprocedures in insolventiezaken, waarbij het belang van de justitiabele is vooropgesteld. Daarnaast is gestreefd naar een zo goed mogelijke interne werkbaarheid.

Het procesreglement kent drie hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat regels betreffende verzoekschriftprocedures die strekken tot faillietverklaring. Het is verdeeld in drie onderdelen: het faillissement op verzoek van een schuldeiser, het faillissement op eigen aangifte en het verzet tegen faillietverklaring. In hoofdstuk 2 zijn regels opgenomen met betrekking tot verzoekschriftprocedures die strekken tot het verlenen van surseance van betaling. Hoofdstuk 3 heeft tot inhoud regels voor verzoekschriftprocedures die strekken tot toepassing van de schuldsaneringsregeling. Het kent een ‘Algemeen deel’ waarin regels zijn opgenomen met betrekking tot de schuldsaneringsprocedure in het algemeen, en een ‘Bijzonder deel’ dat regels bevat die betrekking hebben op een aantal bijzondere procedures (de omzetting van faillissement in schuldsanering, de voorlopige voorzieningen, het dwangakkoord en het moratorium).

In het procesreglement zijn onder andere verwerkt de onderdelen van de Recofa-richtlijnen voor faillissementen en surseance van betaling en van de Recofa-richtlijnen voor schuldsaneringsregelingen die betrekking hebben op de procedure tot en met het uitspreken van het faillissement, het verlenen van de surseance van betaling of het van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling. De Recofa-richtlijnen voor faillissementen en surseance van betaling en de Recofa-richtlijnen voor schuldsaneringsregelingen blijven in afgeslankte vorm voortbestaan. Vanwege de wijzigingen die met enige regelmaat in de tekst worden aangebracht, is het brondocument, behalve in de Staatscourant, te vinden op de website http://www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/Sector-civiel-recht/Pages/default.aspx. Op de website staat altijd de meest recente versie van het reglement, inclusief de inhoud van de hyperlinks die in de gedrukte versie niet is weergegeven.

D: Jurisprudentie uitgebreid

Bij dit artikel is nog geen belangrijke jurisprudentie aanwezig.

E: Jurisprudentie nieuw

Meest recente jurisprudentie over Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken.

F: Literatuurverwijzing

Bij dit artikel is nog geen belangrijke literatuur aanwezig.