Commentaar op Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst art. 14 (Arbeidsrechtartikelsgewijs)
Commentaar is bijgewerkt tot 08-05-2017 door prof. mr. R.M. Beltzer
Artikel 14 Tekst van de hele regeling
Wanneer bij de collectieve arbeidsovereenkomst niet anders is bepaald, is de werkgever, die door die overeenkomst gebonden is, verplicht, tijdens den duur dier overeenkomst hare bepalingen omtrent arbeidsvoorwaarden ook na te komen bij de arbeidsovereenkomsten, als in de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld, welke hij aangaat met werknemers, die door de collectieve arbeidsovereenkomst niet gebonden zijn.
A: Inleiding
Doel van de bepaling is te voorkomen dat de werkgever slechts die werknemers in dienst neemt die niet aan de cao gebonden zijn. De bepaling richt zich slechts tot de werkgever, de werknemer kan zich niet beroepen op het niet-nakomen van deze bepaling.1 Cao-partijen kunnen dit wel. Evenmin is de werknemer verplicht een aanbod van de werkgever om de arbeidsovereenkomst in overeenstemming met de cao te brengen, te accepteren. Aanvaardt de werknemer het aanbod, dan is hij contractueel (dus niet op basis van de artikelen 9 en 12 Wet Cao) gebonden, in welk geval de betreffende cao-bepalingen deel uitmaken van zijn arbeidsovereenkomst, ook nadat de cao is geëxpireerd (“nawerking”). Omdat in principe bij elke nieuwe cao opnieuw de toestemming van de werknemer dient te worden verkregen om de bepalingen ervan deel te laten uitmaken van de arbeidsovereenkomst, maken de meeste werkgevers gebruik van incorporatiebedingen. De rechtspraak kent aan dergelijke bedingen in het algemeen een ruim bereik toe.
Hoewel de wettekst anders suggereert, is communis opinio dat de bepaling niet alleen ziet op arbeidsovereenkomst die de werkgever na totstandkoming van de cao aangaat, maar evenzeer…