Naar de inhoud

Commentaar op Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst art. 15 (Arbeidsrechtartikelsgewijs)


Commentaar is bijgewerkt tot 08-05-2017 door prof. mr. R.M. Beltzer

Artikel 15 Tekst van de hele regeling

Eene vereeniging, welke eene collectieve arbeidsovereenkomst heeft aangegaan, kan, indien eene der andere partijen bij die overeenkomst of een der leden van dezen handelt in strijd met eene harer of zijner verplichtingen, vergoeding vorderen niet alleen voor de schade, welke zij zelve dientengevolge lijdt, doch ook voor die, welke hare leden lijden.

A: Inleiding

Wat betreft wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot heden bijgewerkt.

B: Wetstechnische informatie

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.

C: Kernproblematiek

De toegevoegde waarde van art. 15 zit in de mogelijkheid schade te vorderen die de werknemer of werkgever lijdt als gevolg van het schenden van een cao-norm die niet in de individuele arbeidsovereenkomst kan overgaan. Zonder deze bepaling zouden cao-partijen geen schade kunnen vorderen die hun leden lijden (omdat zij op grond van art. 9 lid 2 Wet Cao slechts vergoeding voor hun eigen schade kunnen vorderen), noch zouden de leden hun eigen schade kunnen verhalen, nu geen sprake is van schending van de arbeidsovereenkomst. Art. 15 biedt in feite een vorderingsrecht ten aanzien van diagonale cao-bepalingen. Een bijkomend voordeel voor de werknemer is dat hij zijn vereniging namens hem schadevergoeding kan laten vorderen, zodat hij zijn eigen werkgever niet in rechte behoeft te betrekken.

Opmerkelijk en voor de praktijk van belang is dat de Hoge Raad ruimte lijkt te laten voor de toepassing van art. 15 in geval van nawerkende cao-bepalingen. De Hoge Raad oordeelde (in 1987…