De dga wel/niet sociaal verzekerd? Geeft de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016 het -juiste- antwoord?
In deze bijdrage wordt de per 1 januari 2016 ingevoerde nieuwe Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder besproken.
1. Inleiding
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met dagtekening 2 juli 2015 de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016 gepubliceerd (Stcrt. 2015, 19073), hierna afgekort tot ‘Regeling’. Deze Regeling is (onder andere) gebaseerd op art. 6, lid 4, WW alwaar is bepaald:
‘Door Onze Minister worden, in overeenstemming met Onze Minister van Financiën, regels gesteld omtrent hetgeen onder directeur-grootaandeelhouder, bedoeld in het eerste lid, onderdeel d, wordt verstaan’.
De Regeling ziet dus op de uitwerking van hetgeen onder directeur-grootaandeelhouder (hierna ook wel: dga) wordt verstaan. Het belang is groot. Bij een arbeidsverhouding moet immers duidelijk zijn of ter zake wel of niet premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn. Tevens moet duidelijk zijn of de arbeidsverhouding uitkeringsrechten oplevert en hoe de positie ten aanzien van de Zorgverzekeringswet is. Blijkens art. 6, lid 1, onderdeel d, WW wordt niet als dienstbetrekking beschouwd de arbeidsverhouding van degene die directeur-grootaandeelhouder is. Het is zaak om goed in beeld te hebben wanneer er wel en wanneer er geen sprake is van een dga. De rechtsingang omtrent duiding van de arbeidsverhouding is voor de ‘werkgever’ te vinden in art. 59 Wfsv (verzoek te richten aan de fiscus); voor de ‘werknemer’ is de basis art. 72c ZW / art. 127a WW (verzoek te richten aan het UWV).
De Regeling vervangt haar voorganger die in werking trad per…