Naar de inhoud

De dienstbetrekking van de echtgenote van de dga

Samenvatting

De werkgever is premieplichtig voor de werknemersverzekeringen indien deze een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met zijn werknemer. Daarvoor is het in ieder geval noodzakelijk dat er in materiële zin sprake is van een gezagsverhouding. Een dga die meer dan 50% aandelen in zijn BV heeft, is daarom niet verzekerd. Bij de meewerkende echtgenoot van de dga wordt er vanuitgegaan dat de BV daarvoor wel premieplichtig is, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden die ondergeschiktheid twijfelachtig maken. Het CRvB oordeelt dat geen sprake is van een gezagsverhouding tussen de BV en de echtgenoot van de dga. Voor de heffing van loonbelasting wordt alleen gekeken of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Een materiële toetsing van de gezagsverhouding blijft dan achterwege.

Tekst

Zowel voor de loonbelasting als voor de werknemersverzekeringen wordt voor de term dienstbetrekking aangesloten bij het civiele begrip 'arbeidsovereenkomst'. Dit is een overeenkomst waarbij de ene partij zich verbindt in dienst van de andere partij tegen loon gedurende een zekere tijd arbeid te verrichten (artikel 7:610 BW).

'In dienst van' betekent dat sprake moet zijn van een gezagsverhouding.

Voor de werknemersverzekeringen wordt het begrip gezagsverhouding uitgelegd naar materiële maatstaven (CRvB 4 oktober 1985, V-N 1985, blz. 2352). Dit heeft tot gevolg dat geen sprake is van een gezagsverhouding tussen een BV en een directeur-grootaandeelhouder (dga) die overwegende invloed heeft in de BV. Een dga die op grond van zijn aandelenbezit 50% of meer van de stemmen in de algemene vergadering van aandeelhouders kan uitbrengen, is niet in dienstbetrekking van de BV en derhalve niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Ook voor de…