Naar de inhoud

De overgangswetgeving en de geldende wetgeving van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen

1. Inleiding

Op 10 oktober 2010 is het land de Nederlandse Antillen opgeheven. Curaçao en Sint Maarten hebben elk de hoedanigheid van land in het Koninkrijk der Nederlanden (hierna: Koninkrijk) verkregen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: de BES-eilanden) zijn elk toegetreden tot het staatsbestel van Nederland in de zin dat ze als openbare lichamen bijzondere gemeenten van Nederland zijn geworden. Daarmee heeft de staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen, welk proces na de referenda op Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba sinds 2005 heeft plaatsgevonden, haar beslag gekregen.

Het doel van deze bijdrage is om op hoofdlijnen inzicht te geven in de overgangswetgeving en de geldende wetgeving ingevolge de overgangswetgeving van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

Daartoe zal ik eerst de betekenis van de opheffing van de Nederlandse Antillen voor de wetgeving in een historische context plaatsen (§2). Vervolgens zal ik de overgangswetgeving van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden bespreken, waarbij ik achtereenvolgens zal ingaan op de gehanteerde wetgevingsconstructie (§3), de inhoud van de overgangswetgeving (§4) en de doelstellingen ervan (§5). Daarna zal ik de geldende wetgeving van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden ingevolge de overgangswetgeving behandelen (§6). Ik zal deze bijdrage afsluiten met conclusies en aanbevelingen (§7).2

2. Historische context

De Nederlandse Antillen maakten sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw een proces van modernisering van de wetgeving door. Dit proces strekte ertoe een aantal, nog uit de koloniale tijd stammende, wetboeken te vervangen en voorts de wetgeving van de…