Naar de inhoud

Deelnemingsvrijstelling

De deelnemingsvrijstelling is een regeling die van groot belang is voor holdingstructuren. Zonder de deelnemingsvrijstelling zou de belastingdruk oplopen naarmate de structuur meer vertakkingen kent. Een houdstermaatschappij moet daarom weten wanneer de deelnemingsvrijstelling van toepassing is en welke resultaten onder deze vrijstelling vallen.

Definitie deelneming

In vier situaties is sprake van een echte deelneming. Een bv heeft een deelneming in een aandelenvennootschap als de bv voor minstens 5% van het nominale gestorte kapitaal aandeelhouder is. Daarbij mag het gaan om juridische eigendom, maar ook om economische eigendom. Een bv heeft een deelneming in een fonds voor gemene rekening als zij minstens 5% bezit van de bewijzen van deelgerechtigdheid die in omloop zijn. Het lidmaatschap van een coöperatie of van een vereniging op coöperatieve grondslag kwalificeert ook als een deelneming. Ten slotte heeft een lichaam een deelneming in een open commanditaire vennootschap (cv) als het lichaam als commanditaire vennoot voor minstens 5% deelt in het voordeel dat de cv behaalt.

[tip] Hybride lening

Als een holding een lening verstrekt die voor de schuldenaar fungeert als eigen vermogen, is sprake van een hybride lening. De schuldenaar kan de rente over een hybride lening niet aftrekken. Als de holding een deelneming heeft in de schuldenaar, rekent de fiscus de hybride lening op grond van de meesleepregeling tot de deelneming. Daardoor valt de ontvangen rente uit de hybride lening onder de deelnemingsvrijstelling. De meesleepregeling geldt ook voor winstbewijzen in deelnemingen.

Meetrekregeling

Als een bv een belang heeft in een ander lichaam dat geen deelneming is, kan de fiscus dit belang op grond van de meetrekregeling toch als een deelneming behandelen. De meetrekregeling treedt…