Naar de inhoud

Gedeeltelijke opzegging van het hypotheekrecht

Samenvatting

Bespreking van de mogelijkheden voor het gedeeltelijk opzeggen van het hypotheekrecht. Volgens de auteur is opzegging, al dan niet gedeeltelijk, ten aanzien van het hypotheekrecht mogelijk, mits de bevoegdheid tot opzegging in de hypotheekakte is toegekend.

Tekst

Inleiding

Sinds 1992 kan een beperkt recht teniet gaan door opzegging, artikel 3:81, lid 1 aanhef en onder d BW. Dit is voor de praktijk eenvoudiger dan afstand, aangezien er op het moment dat men het beperkte recht teniet wil laten gaan nog slechts één partij nodig is om dit te effectueren. Immers, afstand is een meerzijdige rechtshandeling, opzegging een eenzijdige. Bovendien kan opzegging door een vormvrije verklaring plaatsvinden, hoewel het vanuit bewijsrechtelijk oogpunt aanbeveling verdient haar schriftelijk vast te leggen. Overigens is opzegging slechts mogelijk indien de bevoegdheid daartoe bij de vestiging van het beperkte recht is toegekend.

Er wordt echter verschillend gedacht over het toepassingsbereik van opzegging als mogelijkheid om een beperkt recht teniet te laten gaan. In deze bijdrage beperk ik mij tot de mogelijkheden voor het gedeeltelijk opzeggen van het hypotheekrecht. Mijn stelling is dat opzegging, al dan niet gedeeltelijk, ten aanzien van het hypotheekrecht mogelijk is, mits de bevoegdheid tot opzegging in de hypotheekakte is toegekend.

Gedeeltelijke opzegging

In nagenoeg elke hypotheekakte is de bepaling opgenomen dat de hypotheekhouder het hypotheekrecht kan opzeggen. In sommige akten staat slechts dat ‘het hypotheekrecht’ kan worden opgezegd, in andere dat ‘het hypotheekrecht geheel of gedeeltelijk’ kan worden opgezegd. Mijns inziens maakt het geen verschil of de bevoegdheid tot gedeeltelijke opzegging al dan niet expliciet wordt toegekend. Van belang is slechts dat de opzeggingsbevoegdheid…