Geef uw medewerker een renteloze lening
Als u uw medewerker een renteloze of laagrentende lening heeft verstrekt, is het rentevoordeel in beginsel belast als loon. Dat loon wordt in 2013 bij een renteloze lening gesteld op 3,00% van de hoofdsom, bij een laagrentende lening op het verschil tussen deze normrente en de berekende rente. Een renteloze lening leidt niet tot een bijtelling van loon indien de werknemer de personeelslening heeft gebruikt:
-
voor de aanschaf van een eigen woning/hoofdverblijf. De werknemer moet dan wel een schriftelijke verklaring inleveren dat hij het geld gebruikt heeft voor de koop van een eigen woning/hoofdverblijf en afschriften van de koop enzovoort overleggen. De werkgever dient die verklaringen bij zijn loonadministratie te bewaren;
-
om zaken te kopen, die de werkgever geheel of nagenoeg geheel belastingvrij had kunnen vergoeden, ofwel voor de aanschaf van een computer of de inrichting van een telewerkplek thuis die voor 90% of meer voor de dienstbetrekking wordt gebruikt.
Een belastbaar rentevoordeel hoeft niet per loontijdvak te worden aangegeven, maar uiterlijk bij het einde van het kalenderjaar of bij het eerdere einde van de dienstbetrekking.
Het offer van de werknemer voor een renteloze lening is maximaal 52% (de heffing over het loon in natura) van 3,00% fictieve rente = 1,56% van de hoofdsom van de lening. Dat maakt het beleggen met een renteloze lening van de baas wel erg aantrekkelijk: het rendement boven 1,56% kan netto geïncasseerd worden! In box 3 is de werknemer geen belasting verschuldigd: de waarde van de belegging valt weg tegen de schuld aan de werkgever.
Let op: de dga van een…