Naar de inhoud

Geen aftrek voor kwijtgescholden Tante Agaath-lening

Samenvatting

Belanghebbende heeft Tante Agaath-leningen verstrekt aan een startende ondernemer (zijn dochter). In 2011 heeft hij daarvan € 24.121 kwijtgescholden. Belanghebbende wenst dit bedrag in 2011 als persoonsgebonden aftrek (verliezen op beleggingen in durfkapitaal) in aanmerking te nemen. Het hof staat dat niet toe. De door belanghebbende verstrekte lening is namelijk niet geregistreerd. Evenmin beschikt belanghebbende over een beschikking waarin de inspecteur heeft verklaard dat het kwijtgescholden gedeelte van de geldleningen niet meer voor verwezenlijking vatbaar is. Het vertrouwensbeginsel is evenmin geschonden. Daarvoor is onvoldoende dat de inspecteur in achtereenvolgende jaren telkens de heffingskorting voor beleggingen in durfkapitaal heeft toegekend. De Belastingdienst is evenmin in het kader van zijn voorlichtende taak tekort geschoten. De toelichting op het aangiftebiljet IB/PVV 2001 heeft namelijk betrekking op de vrijstelling van het durfkapitaal bij de bepaling van het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Verder overweegt het hof dat uitlatingen gedaan door de Belastingdienst in het kader van een voorlichtende taak, zoals een toelichting bij het aangiftebiljet en het aangifteprogramma of een mededeling van de Belastingtelefoon, de inspecteur niet kan binden. Slechts indien is voldaan aan het dispositievereiste, kan dat anders zijn, maar dat is hier niet aan de orde.

(Hoger beroep ongegrond.)

Commentaar

Tot 2013 hadden belastingplichtigen onder de Wet IB 2001 de mogelijkheid om geldleningen aan startende ondernemers te verstrekken tegen fiscaal gunstige voorwaarden, de directe beleggingen in durfkapitaal of zogenoemde Tante Agaath-leningen.

Aan de ene kant was een dergelijke geldlening risicovol voor de geldverstrekker omdat het nog maar de vraag was of hij ooit iets terug zou zien van zijn achtergestelde lening indien de onderneming…