‘Help, ik heb de loterij gewonnen, wat nu?’ Perikelen rondom de tienjaarstermijn
Onlangs wendde zich tot mij de heer A die de hoofdprijs in een buitenlandse loterij heeft gewonnen. Dit heeft hem een nettobedrag van € 50.000.000 opgeleverd. De heer A is 75 jaar oud en weduwnaar. Zijn vier nichtjes, de kinderen van zijn vooroverleden zus, zijn vermoedelijk zijn erfgenamen. Hij heeft begrepen dat hun verkrijgingen te zijner tijd in Nederland zullen worden onderworpen aan een erfbelastingtarief van 40%. Ook al zal voor hen na belastingheffing een substantieel bedrag resteren, vindt de heer A dit toch wel ingrijpend. Hij is los van dit feit van plan zich in een zonniger klimaat te vestigen om zijn laatste jaren te slijten. Hij denkt daarbij aan Frankrijk of Spanje, maar hij staat ook open voor andere opties. Hij vroeg mij te bezien wat de mogelijkheden zijn vanuit het perspectief van de erfbelasting.
In deze bijdrage zal hoofdzakelijk aandacht worden besteed aan de mogelijkheden voor de heer A op erfbelastinggebied.
1. Inkomstenbelasting
Door de plotselinge vermogensvermeerdering zal de heer A naast een potentiële erfbelastingproblematiek ook worden geconfronteerd met de jaarlijkse vermogensrendementsheffing in Nederland. Dit zal voor het jaar 2017 een belastingaanslag van ruim € 800.000 aan inkomstenbelasting betekenen. In deze bijdrage ligt de nadruk op de erfbelasting, maar duidelijk is dat ook de inkomstenbelastingaspecten de aandacht verdienen.
2. Tienjaarstermijn
In zijn algemeenheid ontkomt de heer A bij verhuizing naar Frankrijk of Spanje niet aan de Nederlandse tienjaarstermijn uit art. 3 lid 1 Successiewet 1956, ervan uitgaande dat hij de Nederlandse nationaliteit bezit. Na zijn emigratie naar deze landen zal Nederland nog tien jaar onbeperkt erfbelasting kunnen heffen, alsof de heer A…