Hoe werkt de geschillencommissie Wonen?
Een consument met een klacht over een nieuw product of dienst, en die daar met de ondernemer niet uitkomt, kan zich richten tot een van de verschillende geschillencommissies. Voor geschillen op het gebied van woninginrichting is er de geschillencommissie Wonen. Een artikel over hoe deze commissie werkt en hoe een procedure verloopt.
De geschillencommissie Wonen behandelt geschillen op het gebied van woninginrichting. Het kan bijvoorbeeld gaan over de levering van een bankstel, een keuken, een parketvloer of een badkamer. De commissie behandelt geschillen met ondernemers die deelnemen aan de Stichting Garantieregelingen Centrale Branchevereniging Wonen (SG CBW), te herkennen aan het logo CBW-Erkend of de ondernemer die zich op individuele basis bij de commissie heeft aangesloten. De commissie bestaat uit drie leden: een voorzitter aangezocht door De Geschillencommissie, een lid voorgedragen door de Consumentenbond en een lid voorgedragen door de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Alle leden worden door het bestuur benoemd en zijn onafhankelijk en onpartijdig.
De procedure
Voordat een consument een nieuw product of dienst koopt is het verstandig dat hij van tevoren controleert of de ondernemer bij de geschillencommissie is aangesloten. Hiervoor heeft De Geschillencommissie een digitaal bedrijvenregister ontwikkeld waarin alle aangesloten ondernemers worden opgenomen.
Mocht zich een geschil voordoen tussen een ondernemer en een consument, dan bestaat er de mogelijkheid dat de consument het geschil voorlegt aan de geschillencommissie. De procedure in het kort:
Stap 1: Voordat het geschil kan worden ingediend bij De Geschillencommissie moet de consument de klacht voorleggen aan de ondernemer, zodat deze de gelegenheid heeft de klacht eerst zelf op te lossen. Meestal slaagt de woninginrichter daar in, maar soms lukt…