Inkoop a pari kan belast zijn met aanmerkelijk-belangheffing
De casus
Belanghebbende X bezit 75 aandelen in A BV à ƒ 1.000 nominaal. Het betreft een 50%-pakket en dus een aanmerkelijk belang. De door X opgerichte C holding-BV verwerft de overige 75 aandelen voor ƒ 215.000. Vervolgens koopt A BV de rechtstreeks door X gehouden aandelen in tegen de nominale waarde van ƒ 75.000. Na deze transacties is C holding-BV enig aandeelhouder in A BV. Aldus heeft X de gewenste holdingstructuur bereikt, naar hij meent zonder fiscale gevolgen. De inspecteur kan het er niet mee eens zijn en merkt ter zake van de inkoop een bedrag van ƒ 140.000 (215.000 minus 75.000) aan als winst uit aanmerkelijk belang.
Alvorens de afloop van de procedure te vermelden, schets ik enige achtergronden.
Fiscale gevolgen van inkoop van aandelen
Bij inkoop van aandelen wordt het verschil tussen de inkoopprijs en het gemiddeld op die aandelen gestorte kapitaal in aanmerking genomen als inkomsten uit vermogen (vergelijkbaar met dividend).
Bij inkoop van aandelen a pari, dat wil zeggen tegen de nominale waarde, kunnen dus geen vermogensinkomsten worden geconstateerd.
Toch kan zo'n inkoop de heffing van inkomstenbelasting oproepen, namelijk als ten gevolge van de inkoop winstreserves zijn verschoven naar een andere aandeelhouder. De aandeelhouder van wie aandelen zijn ingekocht, geniet winst uit aanmerkelijk belang. De overdrachtsprijs wordt ingevolge artikel 39 lid 5 Wet op de inkomstenbelasting 1964 gesteld op de waarde in het economische verkeer.
Waarom inkoop a pari?
In welke gevallen zou iemand zijn aandelen tegen nominale waarde willen laten inkopen, terwijl de werkelijke waarde…