Naar de inhoud

Mag ik overgaan naar een gebroken boekjaar?

Op dit moment wordt in mijn eenmanszaak gewerkt met het kalenderjaar als boekjaar. Door een verandering in het verloop van de in mijn onderneming uitgevoerde projecten wil ik overstappen naar een gebroken boekjaar. Is deze verandering van boekjaar fiscaal gezien mogelijk?

In beginsel gaat de Belastingdienst ervan uit dat het boekjaar samenvalt met het kalenderjaar. Maar als de aard van de onderneming een gebroken boekjaar rechtvaardigt, mag u een gebroken boekjaar hanteren. In principe treedt dit gebroken boekjaar dan voor de toepassing van alle fiscale bepalingen in de plaats van het kalenderjaar.

Als de omstandigheden het rechtvaardigen, is het mogelijk om over te stappen van een normaal boekjaar naar een gebroken boekjaar. Hiervoor zult u wel contact moeten opnemen met de Belastingdienst. U moet niet alleen de inspecteur overtuigen van de noodzaak van de wijziging, maar u moet ook in overleg vaststellen hoe de overgang zal plaatsvinden. Een belangrijke vraag daarbij is of u moet beginnen met een kort boekjaar of juist met een verlengd boekjaar. Als u begint met een lang boekjaar, wordt dit boekjaar fiscaal gezien gesplitst in een deel van twaalf maanden en een deel met de resterende maand(en), mits beide delen in verschillende kalenderjaren eindigen. Beide delen tellen als afzonderlijke boekjaren. De winst van het eerste deel wordt door schatting bepaald. Aan het tweede deel wordt de rest van de winst van het lange boekjaar gerekend.

Als u in de inkomstenbelasting een gebroken boekjaar hanteert, wordt de winst van dat boekjaar toegerekend aan het kalenderjaar waarin het desbetreffende boekjaar eindigt. Voor de berekening van de investeringsaftrek wordt de aftrek gesplitst in een deel dat wordt berekend over de…