Middeling en carry back
De middelingsregeling kent een ruime maar finale termijn voor het indienen van een middelingsverzoek. In geval van verliesverrekening is de termijn vaak minder overzichtelijk en kan dit zomaar gemist worden.
Middeling Op grond van de middelingsregeling worden de belastbare inkomens uit werk en woning over drie belastingjaren bij elkaar opgeteld en gemiddeld. De inkomstenbelasting over het gemiddelde belastbaar inkomen van elk van de drie jaren wordt berekend en bij elkaar opgeteld. De uitkomst wordt vergeleken met de daadwerkelijk verschuldigde inkomstenbelasting over die drie jaren. Is de herrekende inkomstenbelasting over de gemiddelde belastbare inkomens lager dan de daadwerkelijk verschuldigde inkomstenbelasting en is het verschil groter dan € 545, dan kan om een teruggaaf inkomstenbelasting worden verzocht. De aanslag met de teruggaaf wordt opgelegd over het laatste jaar van het middelingstijdvak.
Termijn De termijn voor het aanvragen van middeling bedraagt 36 maanden na het onherroepelijk worden van de laatste aanslag van de jaren betrokken in het middelingstijdvak. Een aanslag is onherroepelijk als de termijn van zes weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken.
bz-advies
Een jaar dat in een middelingstijdvak wordt meegenomen, kan niet meer worden meegenomen in een ander middelingstijdvak. Gebruik voorlopige aanslagen om na te gaan welk middelingstijdvak het meest voordelig is. Wanneer u wacht op de definitieve aanslagen, wordt de aanvraagtermijn misschien gemist.
Carry back verlies
Minder overzichtelijk wordt de aanvraagtermijn indien er sprake is van een verlies in enig jaar, dat wordt teruggewenteld naar een jaar dat in het middelingstijdvak valt. Door de terugwenteling van het verlies kan een dusdanig laag inkomen ontstaan, dat middeling mogelijk wordt.
Aanvullende termijn In geval van een beschikking verliesverrekening is…