Naar de inhoud

Mogen wij nieuwe woningen verhuren zonder keuken?

In enkele nieuwbouwprojecten wil Beter Wonen huurders uitnodigen tot het zelf aanbrengen van keukens. Enerzijds zou iets minder investeren Beter Wonen goed uitkomen. Anderzijds beoogt Beter Wonen op deze manier keuzevrijheid voor de consument te bieden. Mag Beter Wonen met huurders overeenkomen dat zij woningen verhuurt zonder keuken?

Ik voorzie grote problemen, evenals bij 'kluswoningen'. De woningen vertonen dan immers meteen al een flink gebrek: geen keuken! Ik vrees rampzalige procedures bij de huurcommissie met verlaging van de betalingsverplichting tot 20% van de overeengekomen huurprijs! Weet u of er minder risicovolle opties bestaan?

Een nieuwe huurwoning verhuren zonder keuken … brrr … moet ik afraden om redenen die u al schetste. Terecht merkt u op dat een woning zonder keuken een gebrekkige woning is. In beginsel moet een verhuurder gebreken tijdig verhelpen, op straffe van allerlei narigheid, zoals huurvermindering, zelfverhelpingsrecht van de huurder en dergelijke. Tijdig verhelpen is – in geval van nieuwbouw – vóór de terbeschikkingstelling van het gehuurde.

Een 'betere optie'? Wat denkt u hiervan: (a) keuken laten kiezen en kopen door huurder, (b) verhuurder Beter Wonen laat die keuken plaatsen door haar aannemer, (c) maar in opdracht van huurder en (d) dus bij voorbaat als 'Zelf Aangebrachte Voorziening' (ZAV) niet meerekenen in de huurprijs. Voorts overeenkomen (e) dat de huurder die keuken zelf onderhoudt. Na einde van deze huur en (f) overname van de keuken door een latere, opvolgende, huurder, met die huurder (g) eveneens zo'n onderhoudsafspraak maken. Zou dat in juridisch opzicht een risicoloze oplossing zijn?

Niemand kan u garanderen dat geen horror ontstaat bij zo'n onorthodoxe aanpak. Maar ik weet van de oprechte bedoelingen van Beter Wonen. Ik ken bovendien woningzoekenden die graag aan zo'n 'betere optie' willen meewerken! Zo kan men zijn woonwensen in optima forma realiseren.

Laten we daarom nog wat verder redeneren. De definitie van een 'gebrek' leest u in artikel 7:204 lid 2 BW: 'Een gebrek is een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst betrekking heeft.'

Woning-in-wording

Artikel 7:242 lid 1 BW verklaart met betrekking tot huur en verhuur van woonruimte dat 'niet ten nadele van de huurder' mag worden afgeweken van onder meer art. 7:204 BW. Dus gaat het bij verhuur van woonruimte om semi-dwingend recht.

Welnu, u…