Omgaan met macht
Er is veel aandacht voor pesten. Maar Mauk Mulder betoogt in dit artikel dat pesten niet als zelfstandig verschijnsel beschouwd moet worden, maar als vorm van machtsuitoefening. Er zou daarom veel meer aandacht mogen zijn voor het omgaan met macht. Er is naast de kant van de machtige ook altijd de kant van de mindermachtige, die net zo goed een verantwoordelijkheid draagt voor de machtsrelatie. Mulder legt het uit aan de hand van zijn wetten van de macht en het begrip machtsafstandsreductie.
De wetten van de macht
Mauk Mulder is bekend van zijn machtsafstandsreductietheorie en de wetten van de macht die volgens hem universeel geldig zijn.
De wetten
Mauk Mulder formuleerde vijftien ‘wetten van de macht’: machtsmechanismen die in interactie tussen mensen altijd werkzaam zijn.
-
Individuen manifesteren in hun interactie met anderen een drijfveer om macht uit te oefenen (de fundamentele machtsdrijfveer).
-
Machtigen manifesteren in hun interactie met anderen een drijfveer om hun macht te behouden, het machtsverschil met mindermachtigen te handhaven of, zo mogelijk, te vergroten (de neerwaartse machtsdrijfveer).
-
Hoe groter het machtsverschil tussen machtigen en mindermachtigen, des te sterker is de neerwaartse machtsdrijfveer tot machtshandhaving en machtsvergroting (verslaving van de duurzaam machtigen).
-
Individuen manifesteren in hun interactie met een machtiger persoon/ander een drijfveer om het machtsverschil tussen henzelf en de machtige te verkleinen en als het kan op te heffen (de opwaartse machtsdrijfveer).
-
Machtsuitoefening versterkt de opwaartse machtsdrijfveer van de machtklimmers steeds meer (machtsverslaving).
-
Hoe dichter de machtklimmer bij de positie van nummer 1 werkzaam is, hoe sterker zijn ambitie om nog dichterbij te komen of deze positie zelfs over te nemen (omgekeerd: …