Omrekening enkelvoudige rente naar samengestelde rente
Bij arrest van 11 juli 1989 (BNB 1989/260) heeft de Hoge Raad de waarderingsmethode bepaald van een overbedelingsvordering met een enkelvoudige rente, waarbij zowel de vordering als de rente eerst opeisbaar zijn bij het overlijden van de debiteur (overbedeelde erfgenaam).
De enkelvoudige rente dient te worden omgezet in een samengestelde rente met behulp van levensverwachtingstabellen. Vervolgens moet de waarde van de vordering worden vastgesteld op de wijze die is aangegeven in artikel 21 lid 9 juncto lid 8 van de Successiewet 1956 met toepassing van de tabellen van het Uitvoeringsbesluit.
Het Fiscaal Bureau voor het Notariaat heeft in 1989 ten behoeve van de praktijk een berekeningsprogramma laten ontwikkelen. Bij het programmeren is gebruik gemaakt van de verlengde sterftetafels GBV/GBM 1980-1985 van het Actuarieel Genootschap.
Gebleken is dat enkele belastingeenheden Registratie & Successie correcties hebben aangebracht op de met bovengenoemde diskettes gemaakte berekeningen. De correcties vonden hun oorzaak in het gebruik van de overlevingstafels van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die jaarlijks worden vastgesteld.
Deze situatie is voor de notariële praktijk onaangenaam, zodat overleg is gevoerd met het ministerie van Financiën. De uitkomst van dit overleg is dat het ministerie om praktische redenen ermee akkoord gaat dat bij de omrekening zowel de tabellen van het CBS als die van het Actuarieel Genootschap mogen worden gebruikt. Voorwaarde daarbij is dat de meest recente tabel van de desbetreffende instantie wordt gehanteerd.
Het CBS komt jaarlijks met nieuwe tabellen, het Actuarieel Genootschap eenmaal in de vijf jaar. Vanwege dit verschil hebben wij gekozen voor het gebruik van de tabellen van het Actuarieel Genootschap.
Op grond van de gestelde voorwaarde wordt het…