Overgang van onderneming: welke arbeidsvoorwaarden?
Fusies en overnames zijn vandaag de dag meer regel dan uitzondering. De kranten staan er bol mee. Een mooie juridische klus: er hangen veel juridische haken en ogen aan een ‘overgang van onderneming’ zoals dit in de regel juridisch wordt geduid. Voor werknemers die mee overgaan, kan dit echter een onzekere tijd zijn. Niet alleen onzekerheid over het voortbestaan van de werkplek – is er wel sprake van een overgang? – maar ook hoe het na de fusie of overname verder gaat met hun arbeidsvoorwaarden. Worden die arbeidsvoorden geharmoniseerd met de arbeidsvoorwaarden bij het overnemende bedrijf en wat is de rol van de OR hierbij? En blijft dezelfde cao nog wel van toepassing?

Behoud van rechten
In de wet is bepaald dat door een overgang van onderneming de rechten en verplichtingen die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer, van rechtswege mee over gaan op de nieuwe werkgever (de verkrijger). De kern van deze regeling is dat werknemers bij een overgang van onderneming hun rechten behouden. Dit geldt voor zowel mondelinge als schriftelijke afspraken in het kader van de arbeidsovereenkomst. Daarbij geldt dat de term ‘rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst’ ruim moet worden opgevat. Deze moeten weliswaar gebaseerd zijn op het bestaan van een arbeidsovereenkomst, maar kunnen ook uit een andere bron komen, zoals een cao.
De status van bedrijfsgebonden arbeidsvoorwaarden is daarentegen onzeker. Denk daarbij aan een winstdelingsregeling, optieplan of korting op eigen producten. Uitgangspunt is dat ook deze arbeidsvoorwaarden in beginsel mee overgaan, tenzij de nieuwe werkgever deze ‘bedrijfsregelingen’ onmogelijk kan…