Naar de inhoud

Prehospitale zorg is topsport

Samen werken betekent ook samen trainen

De prehospitale acute zorg kenmerkt zich door een hoge mate van complexiteit. Teams worden gedwongen in onbekende, uitdagende omgevingen te werken en met andere (onbekende) zorgverleners samen te werken. Deze omstandigheden maken dat er hoge eisen worden gesteld aan niet-technische vaardigheden (hierna NTV) als leidinggeven, communiceren en samenwerken. Deze vaardigheden zijn letterlijk van levensbelang en van grote invloed op de patiëntveiligheid onder die omstandigheden. Het Mobiel Medisch Team (MMT) werkt altijd samen met ambulanceteams, maar lang niet alle ambulanceteams werken samen met het MMT. In dit artikel een topsportbenadering van het MMT Nijmegen en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).

PREHOSPITALEZORG1
Samenwerking tussen MMT, Ambulanceteam en OvDG Fotografie: Martijn Aanstoot

In de dagelijkse praktijk is er als gevolg van de acute situatie weinig tijd voor een nabespreking. Onder andere dit heeft gemaakt dat het MMT Nijmegen en de RAVU de handschoen hebben opgepakt om gezamenlijk een simulatietraining te organiseren. Deze training is zo opgezet dat deelnemers van tevoren niet weten welke casuïstiek zij krijgen. Zoals ook in de dagelijkse praktijk is tijdens de training gesimuleerd dat het team tijdens de opvang verandert van samenstelling. Immers de RAVU is meestal als eerste ter plaatse, waarna het MMT aansluit. De deelnemers werden naast het goed uitvoeren van medisch onderzoek, uitgedaagd om aandacht te hebben voor een goede voorbereiding, taakverdeling, goed leiderschap en effectieve communicatie.

De simulatietraining geeft de ruimte om gestructureerd na te bespreken. Bijvoorbeeld op elementen als situational awareness (situatie bewustzijn), leiderschap, communicatie en taakverdeling. De training leverde verrassende inzichten op. In dit artikel wordt…