Naar de inhoud

Procuratiehouder met algemene volmacht: volledig bevoegd?

1. Inleiding

Indien een uittreksel uit het Handelsregister vermeldt dat een procuratiehouder 'volledig bevoegd' is, wordt in de praktijk - zo is mij gebleken - vrijwel steeds aangenomen dat hij daadwerkelijk bevoegd is tot het verrichten van alle rechtshandelingen namens de vennootschap. In veel gevallen zal dit echter niet juist zijn.

2. Algemene volmacht; daden van beschikking

Een volmacht die alle zaken van de volmachtgever en alle rechtshandelingen omvat (algemene volmacht) strekt zich slechts uit tot daden van beschikking, indien schriftelijk en ondubbelzinnig is bepaald dat zij zich ook tot die daden uitstrekt (artikel 3:62 lid 1 BW).

Van een ondubbelzinnige bepaling inzake daden van beschikking is slechts sprake indien uitdrukkelijk is bepaald dat de volmacht zich uitstrekt tot alle daden, zowel beheers- als beschikkingsdaden (zie Parlementaire Geschiedenis Boek 3 Memorie van Antwoord II bladzijde 269). Het is niet voldoende indien in de volmacht is vermeld dat de gevolmachtigde bevoegd is tot het verrichten van alle rechtshandelingen.

De algemene volmacht welke niet mede daden van beschikking omvat, zal ik hierna aanduiden als de gewone algemene volmacht. Om te kunnen beoordelen tot welke rechtshandelingen een procuratiehouder met een gewone algemene volmacht bevoegd is, moet men weten wat daden van beschikking zijn.

Door Hijma wordt gesteld (Tekst en Commentaar, aantekening 2 bij artikel 3:62 BW) dat daden van beschikking zijn: de vervreemding van een goed en de bezwaring van een goed met een beperkt recht.

De heersende opvatting lijkt echter te zijn dat als daden van beschikking moeten worden aangemerkt die daden die naar verkeersopvatting niet als beheer gelden (zie o.a. Asser…