Rechtsvragenrubriek
8. Levenstestament en ongedaanmaking wettelijke verdeling en wijzigen huwelijkse voorwaarden
Nu het levenstestament langzamerhand gemeengoed wordt en op basis van de algemene volmacht die meestal is opgenomen in zo’n levenstestament rechtshandelingen worden verricht, komt de vraag op of je met zo’n algemene volmacht ook een wettelijke verdeling als bedoeld in art. 4:13 BW ongedaan kan maken. Dit mede gezien het voorschrift van 4:18 lid 1 laatste zin BW.
En kunnen huwelijkse voorwaarden door een gevolmachtigde worden opgeheven als je in een algemene volmacht opneemt “dat de volmacht er ook toe strekt om huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden geheel op te heffen zodat het wettelijk systeem van de wettelijke gemeenschap van goederen gaat gelden”?
Voor het wijzigen van huwelijkse voorwaarden bij volmacht bepaalt art. 1:115 lid 2 BW dat de volmacht schriftelijk moet zijn en het de in de huwelijkse voorwaarden op te nemen bepalingen moet bevatten. Maar is het bovenstaande voldoende om huwelijkse voorwaarden op te kunnen heffen?
E.V. te R.
1. Vooraf
In art. 3:62 lid 1 BW wordt het begrip ‘algemene volmacht’ omschreven. Het betreft een volmacht die alle zaken van de volmachtgever en alle rechtshandelingen omvat, met uitzondering van hetgeen ondubbelzinnig is uitgesloten. Een bijzondere volmacht is iedere volmacht die niet is een algemene volmacht. Het onderscheid ‘algemene volmacht’ en ‘bijzondere volmacht’ is met name van belang ter beantwoording van de vraag of en in hoeverre de volmacht ziet op beschikkingsdaden. Zie onder meer Hijma, T&C Burgerlijk Wetboek, art. 3:62 BW.
Art. 1:…