Rechtsvragenrubriek
3. Gezamenlijke volmacht en herroeping: Twee rechtshandelingen in één akte?
Een echtpaar wil hun notariële volmacht wijzigen, die ze in het verleden bij een notaris hebben gemaakt. Bij één notariële akte hebben de echtgenoten samen volmacht gegeven aan elkaar en naaste familieleden. “De comparanten, hierna tezamen te noemen: “de volmachtgever”, verklaren bij deze elkaar over en weer aan te stellen tot hun algemeen gevolmachtigde, alsmede [ volgen namen van familieleden], mits gezamenlijk handelend, hierna te noemen: “de gevolmachtigde”, zulks ten einde de volmachtgever onbeperkt te vertegenwoordigen (enzovoort).” Men wil deze volmacht nu wijzigen. Jammer genoeg is één van de echtgenoten nu wilsonbekwaam, ten gevolge van de ziekte Alzheimer, in een vergevorderd stadium. Hoe hiermee om te gaan? Is het wel verstandig om twee personen tezamen in één akte volmacht te laten geven?
J.T. L te B.
1. De vragensteller veronderstelt dat het de echtgenoot die wilsbekwaam is, niet meer vrijstaat om de volmacht zelf te herroepen. Dat is echter de vraag. Het verlenen van een volmacht wordt getypeerd als een eenzijdige, gerichte rechtshandeling. Gezegd kan worden dat iedere echtgenoot in de notariële akte een afzonderlijke volmacht heeft verstrekt en dat het ieder van hen dan ook vrijstaat die volmacht eenzijdig te herroepen. Daaraan doet niet af dat die volmacht werd verleend in een akte waarin ook de andere echtgenoot dat deed.
2. Dat het gaat om twee afzonderlijke volmachten is ook een kwestie van uitleg van de notariële akte. Denkbaar is dat de echtgenoten elkaar uitsluitend volmacht hebben willen geven omdat zij dat wederzijds deden. De notariële…