Naar de inhoud

Samen onroerende zaken exploiteren

Het komt regelmatig voor dat personen besluiten om gezamenlijk een onroerende zaak aan te schaffen of te bouwen om die vervolgens te gaan exploiteren. De vraag die zich dan voordoet is wie de btw-ondernemer is, het samenwerkingsverband of de individuele deelnemers.

Een samenwerkingsverband die als eenheid naar buiten treedt en als zodanig deelneemt aan het economisch verkeer, wordt voor de btw aangemerkt als btw-ondernemer. In de wet op de omzetbelasting is bovendien expliciet opgenomen dat de exploitatie van een vermogensbestanddeel om daar duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen leidt tot ondernemerschap voor de btw. Van belang is wel dat het samenwerkingsverband als eenheid naar buiten treedt. Wordt het samenwerkingsverband aangemerkt als btw-ondernemer, dan kwalificeren de individuele deelnemers niet als btw-ondernemers voor de activiteiten van het samenwerkingsverband.

Verhuur bedrijfspand

Buurman en Buurman besluiten samen een bedrijfspand te bouwen dat geschikt is voor opslag van goederen. Dit pand willen zij gaan verhuren aan een logistieke dienstverlener. Hiertoe plaatsen zij een advertentie in een regionale krant: 'Huur van Buurman en Buurman 10.000 m2 opslagruimte'.

In het voorbeeld treedt het samenwerkingsverband als eenheid naar buiten en kwalificeert daarom als btw-ondernemer. De deelnemers aan het samenwerkingsverband worden niet als btw-ondernemer aangemerkt. Het samenwerkingsverband zal zich dus (voor btw-doeleinden) bij de Belastingdienst moeten registreren door indiening van het formulier Opgaaf startende onderneming. Op het formulier moet worden ingevuld wat de activiteiten van de onderneming zijn. In het voorbeeld kan worden ingevuld dat onroerende zaken worden geëxploiteerd. De Belastingdienst zal vervolgens aan het samenwerkingsverband een btw-nummer verstrekken en het samenwerkingsverband zal periodiek btw-aangifte…