Naar de inhoud

SBBI: het kleine broertje van de ANBI?


Met ingang van 1 januari 2010 is een nieuwe regeling opgenomen voor instellingen die een particulier belang dienen, maar daarbij gelijk een sociaal belang behartigen. Deze instellingen worden aangeduid als SBBI’s: Sociaal Belang Behartigende Instellingen. De nieuwe regeling staat naast de (per 1 januari 2010 aangescherpte) regeling voor ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen). De SBBI wordt in de praktijk wel eens een ‘tweederangs ANBI’ of het ‘kleine broertje’ van de ANBI genoemd.
In deze bijdrage wordt nader ingegaan op de ‘nieuwe’ regeling voor SBBI’s. Waarbij nodig zal ik tevens aangeven in welk opzicht de regeling verschilt met de ANBIregeling om uiteindelijk te kunnen concluderen dat de SBBI inderdaad het kleine broertje van de ANBI is.

1. Algemeen

Regelingen tot 1 januari 2010

Naast de regeling voor ANBI’s voorzag de Successiewet 1956 (hierna SW) in een vrijstelling voor verkrijgingen krachtens erfrecht of schenking door amateur-sportinstellingen en dorpshuizen. Dergelijke instellingen kwalificeerden niet als ANBI. Omdat zij echter wel een bepaalde maatschappelijke waarde hadden, was in de SW een speciale vrijstelling opgenomen. Een vergelijkbare vrijstelling was er voor Specifiek Nut beogende Instellingen (SNBI) die bij ministeriële regeling waren aangewezen. Deze regeling is echter nooit uitgewerkt, waardoor de SNBI-regeling een dode letter is gebleven.

Regeling vanaf 1 januari 2010

Vanaf 1 januari 2010 geldt er naast de regeling voor ANBI’s nog maar één andere regeling: de SBBI-regeling. Onder deze SBBI-regeling vallen ook de hiervoor genoemde amateursportinstellingen en dorpshuizen, waardoor de ‘oude’ regelingen zijn vervallen. Kort gezegd…