Schuldigerkenning: let op de spelregels!
Schenken is het estateplanningsinstrument bij uitstek. Een vorm van schenken is schuldigerkenning. Schuldigerkenning is gebonden aan een aantal strikte spelregels, die bij niet-naleven hiervan tot ongewenste uitkomsten kunnen leiden. Het is soms nog mogelijk om de verzuimen achteraf te herstellen.
Probleem bij schenken kan zijn dat er onvoldoende liquiditeiten zijn om te schenken of dat het niet gewenst is dat kinderen op te jonge leeftijd al over vermogen kunnen beschikken. In dat geval kan worden gedacht aan de zogeheten schuldigerkenning uit vrijgevigheid (schenking op papier). Bij een schuldigerkenning wordt een bedrag schuldig erkend.
Vereisten schuldigerkenning
Om met de schuldigerkenning uit vrijgevigheid het gewenste resultaat te bereiken, te weten besparing van erfbelasting, zal aan een aantal voorwaarden dienen te worden voldaan:
-
de schuldigerkenning moet notarieel gedaan worden;
-
er dient een rente van 6% te worden vergoed.
Notariële akte
In de praktijk werd altijd aangeraden om schuldigerkenningen bij notariële akte te doen. Dit was ook altijd het standpunt van de Belastingdienst. Onderhandse akten werden door de Belastingdienst niet erkend.
Sinds 2003 kunnen schenkingen vormvrij worden gedaan. Voor schenkingen die pas worden uitgevoerd bij het overlijden van de schenker (schenking ter zake des doods) geldt een uitzondering. Deze vervallen bij het overlijden van de schenker als deze niet bij notariële akte zijn aangegaan. Het ontbreken van een notariële akte heeft pas gevolgen bij het overlijden van de schenker. Een bij leven uitgevoerde schenking vervalt niet bij overlijden als niet is voldaan aan de het vormvereiste van de notariële akte.
Vraag bij schuldigerkenningen is of deze moeten worden gezien als een schenking ter zake des doods. Op 9 december 2011 heeft…