Sign. - Gedwongen verkoop woning: bank heeft geen misbruik gemaakt van executiebevoegdheid (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 29 september 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:7328)
De woning van A is door hypotheekhouder SNS Bank verkocht. A was in de problemen gekomen na aankoop (met financiering door de Rabobank) van een tweede woning. Deze tweede woning is weliswaar inmiddels onderhands verkocht, maar de achterstanden bij SNS waren niet meer in te lopen. A komt alsnog op tegen de afwijzing van zijn vordering tot schorsing van de executie door SNS. Dat de woning al verkocht is, maakt niet dat A niet ontvankelijk is. De bank heeft echter wel in redelijkheid tot de executie kunnen overgaan. Het hof bekrachtigt het bestreden vonnis.
SNS heeft gesteld dat A geen (spoedeisend) belang meer heeft bij zijn vorderingen en niet ontvankelijk dient te worden verklaard, nu de woning op 24 juni 2015 is geveild en op 25 juni 2015 is gegund. Op grond van de veilingvoorwaarden heeft SNS geen controle meer over de levering van de woning.
Volgens het hof heeft A echter hoe dan ook belang bij de vaststelling van de rechten en plichten in de reeds verstreken periode (ex tunc). Het is immers vaste rechtspraak dat de proceskostenveroordeling in eerste instantie voldoende belang is om in hoger beroep te worden ontvangen (HR 3 september 1993, ECLI:NL:HR:1993:ZC1050 en HR 18 februari 1994, ECLI:NL:HR:1994:ZC1272).
Tussen partijen is niet in geschil dat A inmiddels geruime tijd zijn betalingsverplichtingen jegens SNS niet is nagekomen. Gegeven dit verzuim van A heeft SNS, als hypotheekhouder, op grond van artikel 3:268 lid 1 BW het recht om zonder executoriale titel over te gaan tot verkoop van de woning…