Naar de inhoud

Sign. - Ondanks clausule in leveringsakte kon koopovereenkomst worden ontbonden

V heeft een voormalig kantoorpand verbouwd tot vier afzonderlijke woningen en daarna gesplitst in appartementen. K heeft een appartement van V gekocht. Enige tijd na de levering ontdekt K dat geen bouwvergunning is verleend voor de verbouwing. K heeft daarop alsnog een vergunning aangevraagd, maar deze werd geweigerd omdat op diverse punten sprake is van strijdigheid met de wettelijke voorschriften (onder andere brandveiligheid). K vordert ontbinding van de koopovereenkomst, maar volgens V is deze mogelijkheid uitgesloten in de leveringsakte.
Volgens de rechtbank is gebleken dat partijen tijdens de onderhandelingen de clausule in de leveringsakte, waarbij V en K afstand doen van elk recht om ontbinding van de koopovereenkomst te vorderen, niet hebben besproken. V heeft verklaard dat het beding in de akte is opgenomen 'omdat dit standaard is'. De rechtbank acht dan ook aannemelijk dat de notaris deze bepaling niet op verzoek van partijen, maar uit gewoonte in de akte heeft opgenomen in verband met de zakelijke werking van de ontbinding onder het oud BW. Betwijfeld moet worden of deze afstand van recht wel daadwerkelijk door partijen is bedoeld. De rechtbank kan dat echter in het midden laten, omdat zij van oordeel is dat het beroep van V op de litigieuze clausule naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Daarbij neemt de rechtbank, naast de wijze van totstandkoming van de clausule, het volgende in aanmerking:
• V heeft een ernstige wanprestatie geleverd door aan K een woning te leveren die niet voldeed aan de brandveiligheidseisen en die illegaal tot woning was verbouwd, waardoor K werd geconfronteerd met een bevel van de gemeente het pand in de oorspronkelijke staat terug te brengen;