Naar de inhoud

Sign. - Werknemer met WSW-indicatie schendt verplichtingen gedurende arbeidsongeschiktheid. Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen (Rb. Amsterdam 30 juni 2016, ECLI:NL:RBAMS:2016:4326)

Werknemer is sinds 1 november 1996 in dienst bij werkgever en heeft een Wet Sociale Werkvoorziening-indicatie (WSW-indicatie). Vanaf begin 2015 is werknemer regelmatig arbeidsongeschikt geweest en heeft veelvuldig het verzuimprotocol geschonden. Werkgever heeft werknemer regelmatig gewaarschuwd en schriftelijk gewezen op zijn verplichtingen. Desondanks weigerde werknemer passende arbeid te verrichten, is hij minstens tweemaal zonder afmelding weggebleven bij de bedrijfsarts en kwam hij veelvuldig niet opdagen bij afspraken die werkgever inplande voor hoor en wederhoor. Tot tweemaal toe heeft werkgever voorwaardelijk ontslag aan werknemer gegeven en is het loon opgeschort. Werkgever zag geen verbetering, zette het loon stop en verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst primair op grond van verwijtbaar handelen en subsidiair op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Werknemer beroept zich primair op het opzegverbod tijdens ziekte en verzoekt subsidiair om toekenning van de transitievergoeding en een billijke vergoeding. Tevens verzoekt werknemer tot betaling van achterstallig loon tot het einde van het dienstverband.

De kantonrechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst op grond van verwijtbaar handelen van werknemer ontbonden dient te worden. De kantonrechter overweegt daarbij dat van werkgever – als bijzondere werkgever in WSW-verband – verwacht mag worden dat zij zich meer dan andere werkgevers richt op voortzetting van de arbeidsrelatie met de WSW-werknemers en dat zij meer accepteert en incasseert dan ‘gewone’ werkgevers. Dat heeft werkgever echter ruimschoots gedaan en werkgever is zeer geduldig geweest. De kantonrechter acht het opzegverbod niet van toepassing nu de ziekte niet de ontbindingsgrond is, maar het handelen van de werknemer strijdig is met zijn re-integratieverplichtingen. Werknemer is zijn re-integratieverplichtingen onvoldoende nagekomen. Zijn handelen en nalaten zijn echter niet…