Naar de inhoud

Spanningen binnen de Trias Politica

Het evenwicht binnen de Trias Politica staat onder druk nu de uitvoerende macht, onder meer via de bestuurlijke boete, steeds meer bevoegdheden krijgt. Via de strafbeschikking mag nu ook het Openbaar Ministerie zelf straffen, waarmee de buitengerechtelijke afdoening van strafzaken wordt genormeerd. Dat laatste is hard nodig. Dat geldt vooral voor de megaschikkingen. Mooi is dat diezelfde strafbeschikking tegelijkertijd een uitstekend alternatief is voor de bestuurlijke boete. Belangrijke uitgangspunten als rechtseenheid en rechtszekerheid worden ermee gediend en het komt ook het evenwicht binnen de Trias Politica ten goede.

1 Inleiding

1.1 De verbestuurlijking van het strafrecht

Het is spannend binnen de Trias Politica. Wat mij betreft iets te spannend. Met het evenwicht binnen de Trias Politica moet je geen risico’s willen nemen; het gaat immers om de rechtstaat. Naar mijn idee staat nu het machtsevenwicht fors onder druk. De uitvoerende macht krijgt steeds meer bevoegdheden. Ik doel dan op de zogeheten verbestuurlijking van het strafrecht. Ik zie risico’s. Juist de wijze waarop er gestraft wordt, is immers een belangrijke graadmeter voor hoe het ervoor staat met onze rechtstaat.

Die verbestuurlijking heeft twee kanten. Aan de ene kant zijn het de bestuurlijke autoriteiten die meer en meer gaan straffen en daartoe van de wetgever ook de instrumenten krijgen. Ik noem dat ‘het op straffen georiënteerd bestuursrecht’. Aan de ander kant is er het Openbaar Ministerie, de strafrechtelijke autoriteit bij uitstek, dat meer en meer op een bestuursorgaan gaat lijken en daartoe van de wetgever ook de mogelijkheden krijgt. Ik noem dat ‘het op besturen georiënteerd strafrecht’.

1.2 Routebeschrijving

Hierna beschrijf…