Stille reserves bij inbreng in firma, partieel voorbehoud mogelijk?
Bij inbreng van een onderneming in een firma realiseert de inbrenger overdrachtswinst indien in de ingebrachte vermogensbestanddelen stille reserves schuilen. Met een ‘voorbehoud van de stille reserves’ kan de inbrenger overdrachtswinst voorkomen. Maar is ‘partieel voorbehoud’ ook mogelijk?
Partieel voorbehoud
In het arrest van de Hoge Raad van 30 september 2016 (ecli:nl:hr:2016:2199) stond de vraag centraal of een ‘partieel voorbehoud’ ook mogelijk is. Dit kan interessant zijn als de inbrenger slechts een deel van de overdrachtswinst wil realiseren, bijvoorbeeld vanwege verliescompensatie of toepassing van de landbouwvrijstelling. De Hoge Raad moest voorts oordelen over de vraag of het mogelijk is het voorbehoud te beperken tot de belaste stille reserves en dus uitsluitend voor de vrijgestelde stille reserves (in deze casus vanwege de landbouwvrijstelling) te kiezen voor afrekening.
Casus Een man en een vrouw drijven samen een melkveehouderij in de vorm van een maatschap. De maatschap beschikt over landbouwgrond en de ondergrond van de bedrijfsopstallen. Op de kostprijs van de landbouwgrond is een vervangingsreserve afgeboekt. Vervolgens treedt de zoon toe. Hij krijgt een winstaandeel van 50%. De man en vrouw brengen de landbouwgrond, de ondergrond bij de opstallen en de opstallen in in de maatschap. Voor de inbreng is het volgende overeengekomen:
-
Inbreng van de gronden vindt plaats tegen de boekwaarde vermeerderd met de stille reserves die zijn vrijgesteld op grond van de landbouwvrijstelling.
-
Voor de belaste stille reserve in de grond (ontstaan door afboeking van de vervangingsreserve) maken de man en vrouw een voorbehoud.
-
De inbreng van de opstallen gebeurt tegen de boekwaarde met voorbehoud van de…