Transitie in het sociaal domein (1)
Hoe de 3D-operatie leidt tot herijking van de verhoudingen tussen rijk, gemeenten en burger
Het decentralisatietraject, een omvangrijke stelselwijziging in het sociaal domein, paart ambitieuze inhoudelijke doelen aan een even ambitieuze bezuinigingsoperatie. Maar is die dubbele doelstelling op inhoud en budget reëel gebleken? Is er wel ruimte voor een vergaande inhoudelijke transformatie op de beoogde korte termijn? In het eerste deel van dit tweeluik wordt ingegaan op de spanningsvelden maatwerk-gelijke behandeling en centraal-decentraal, en op de overvloed aan gebleken knelpunten.
Samenvatting
De 3D-operatie, de drie grote decentralisaties in het sociaal domein, vormgegeven in Wmo 2015, Participatiewet en Jeugdwet, ging ruim twee jaar geleden van start. Tekenen zich inmiddels de contouren af van een geslaagde operatie die al een eind op streek is? Het moeilijkste moet nog komen, zegt de Transitiecommissie Sociaal Domein, we staan nog maar aan het begin van de transformatie. En de verhoudingsgewijze grote aandacht voor financiële en procedurele kwesties die de aandacht voor innovaties en inhoudelijke veranderingen nog steeds verre overtreffen, bevestigen die tussenconclusie. Is de dubbele doelstelling op inhoud en budget reëel gebleken? Moet worden geconstateerd dat voor deze grote exercitie niet genoeg voorbereidingstijd is genomen? Lijken niet te veel aspecten destijds onvoldoende in samenhang bezien en doordacht? In dit tweeluik worden enkele van de meest voorkomende aspecten die hier een rol spelen systematisch behandeld.
In januari 2015 is een omvangrijke stelselwijziging ingegaan: drie grote transities in het sociaal domein, vormgegeven in de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet. Ook bekend als de 3D-operatie of kortweg…