Naar de inhoud

Uit de Praktijk van het Notarieel Juridisch Bureau

niet-redactioneel gedeelte onder verantwoordelijkheid van het bestuur

5.

De buitenlandse hypotheekvolmacht

De meest gestelde spoedvraag die de ipr-sectie van het Notarieel Juridisch Bureau bereikt, is de vraag op welke wijze een cliënt die in het buitenland verblijft een hypotheekvolmacht kan (laten) opstellen die naar Nederlands recht rechtsgeldig is.

Deze vraag is reeds meer dan een halve eeuw geleden aan de orde gekomen in het Californische volmacht-arrest (Hoge Raad 21 november 1952, NJ 1953, 574). In 1986 heeft De Gier in een Praktijkhoekje van het WPNR1de stof van het arrest geblazen. Gezien de vele vragen die ons hierover bereiken, lijkt het nuttig om het arrest wederom uit zijn winterslaap te halen.

Er bestaan kort gezegd drie methoden waarop in het buitenland een in Nederland rechtsgeldige hypothecaire volmacht kan worden opgemaakt.

A. Heeft het land waar de volmachtgever verblijft een Latijns notariaat, dan is er geen probleem. Aan het vereiste van het Nederlandse recht, dat de volmacht tot hypotheekverlening verleden wordt bij authentieke akte (art. 3:260 BW), wordt voldaan indien in het desbetreffende buitenland door een locale notaris een authentieke akte wordt opgemaakt. Let wel, een volmacht vervat in een onderhandse akte waarbij de buitenlandse notaris alleen de handtekening legaliseert, volstaat niet. Deze laatste wijze van volmachtverlening is niet rechtsgeldig. Zowel Nederlanders als niet-Nederlanders kunnen van een hypotheekvolmacht die door een lokale notaris in een authentieke akte is opgenomen gebruik maken. De lijst van landen met een Latijns notariaat wordt steeds langer. In de navolgende landen kan men terecht voor een authentieke akte:

Europa (34): …