Verhuur van een geiser aan de huurder van je woning? Hoe zit dat?
Als grootstedelijke verhuurder heeft Lekker Wonen nog meer dan duizend woningen die met kachels worden verwarmd dan wel met een cv-installatie zonder warmwatervoorziening. Wie zo'n woning betrekt koopt of huurt zelf een geiser of boiler voor warm water in de keuken en voor het douchen. Meestal was dat een gasgestookte geiser. Tegenwoordig is dat een gesloten toestel: een geiser met een kanaal voor directe aanvoer van buitenlucht en een kanaal voor directe afvoer van rookgassen uit de woning. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging. 1
Vroeger huurde men zo'n toestel van het energiebedrijf, tegenwoordig huur je van een particuliere installateur. Lekker Wonen verhuurt echter ook zelf geisers aan huurders van haar woningen. Naarmate gasverbruik meer 'retro' wordt, is dat steeds vaker een elektrische geiser, ook wel doorstroomboiler genoemd. Omwille van de duurzaamheid is dat dan bij voorkeur een doorstroomboiler die werkt op zonnepanelen: een zonneboiler dus.
Over de verhuur van dit soort voorzieningen door Lekker Wonen rezen vragen: Mag een woningverhuurder afzonderlijk van de woning ook een geiser of boiler voor die woning verhuren? Of geldt een huurwoning zonder warmwatervoorziening anno 2016 als een woning met een gebrek in de zin van artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek? Wie brengt zo'n toestel aan? En wie verzorgt het onderhoud? Hoe bepaal je de huurprijs? Mag je die huurprijs innen als servicekosten?
Hebben we het over huur van woonruimte, dan is de essentie het door de verhuurder ter beschikking stellen van het gehuurde en het gebruik daarvan door de huurder die daarvoor een tegenprestatie levert. Daarnaast kan de verhuurder bijkomende zaken of diensten leveren. We hebben het dan over nutsvoorzieningen of servicekosten, of over toepassing van de Warmtewet of over het meest recente nieuwtje: de 'energieprestatievergoeding'2. Voorziet de standaarduitrusting van een woning niet in een toestel voor levering van warm water, dan mag ook de verhuurder van die woning een geiser of boiler afzonderlijk te huur aanbieden, evenals hij andere roerende zaken mag aanbieden. Een huurwoning zonder warmwatervoorziening is dus niet per definitie gebrekkig. 3
Er zijn zeer verschillende geisers en boilers qua capaciteit en andere kwaliteitskenmerken. En in gelijke mate variëren de koopprijzen, zo ongeveer tussen € 100 en € 1.000. Huur je zo'n toestel, dan krijg je te maken met eenmalige kosten van aanbrengen, de maandelijkse huurprijs voor het gebruik, huurdersonderhoud en periodieke keuring, nog afgezien van verbruik van gas en water. Een beetje verhuurder zal wel aanbrengen door een erkend installateur eisen – de kosten daarvan kunnen per woning tientjes verschillen. Niet alleen omdat een gasgeiser nu eenmaal andere aanpassingen vergt dan een zonneboiler, maar ook vanwege uiteenlopende bouwkundige omstandigheden. Uiteraard kan ook de huurprijs…