Naar de inhoud

Vijf aandachtspunten voor balansventilatie

Balansventilatie, ook wel ventilatie met warmteterugwinning of WTW-ventilatie genoemd, draagt bij aan een gunstige energieprestatie van woningen en een lagere EPC. Balansventilatie is daarom een logische keuze bij passief bouwen. Maar een goed functionerend systeem stelt eisen aan het ontwerp, de installatie en het gebruik door de bewoner. We noemen vijf aandachtspunten.

EG201704-EG0417PASSIEFWTW1
WTW-ventilatie van Zehnder.

Woningen met natuurlijke ventilatie of centrale afzuiging met een mechanische ventilatiebox verliezen veel warmte (of koelte). Met de noodzaak vervuilde lucht in de woning af te voeren, wordt tegelijk kostbaar opgewarmde lucht naar buiten gebracht. Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning voorkomt dat verlies, door de warmte uit af te voeren lucht via een warmtewisselaar over te brengen op toegevoerde, frisse buitenlucht. In combinatie met een goede woningisolatie en kierdichtheid - zoals bij passief bouwen - hebben wtw ventilatiesystemen een rendement van 95% of méér.

Als een ventilatiesysteem met warmteterugwinning goed is ontworpen, aangelegd en vooral goed wordt onderhouden, zorgt dat voor een zeer comfortabele woning met een gezond binnenklimaat. Voortdurend frisse lucht, op de gewenste temperatuur, zonder tocht of geluidsoverlast. Bij continu gebalanceerd ventileren worden grote schommelingen in de warmtevraag voorkomen. Dat is gunstig voor het toepassen van laagtemperatuur verwarming. In een passief huis zorgt de balansventilatie tegelijk voor nachtkoeling en kan het als afgiftesysteem voor de verwarming dienen.

Onderhoud essentieel

Wtw-ventilatie heeft in het verleden een slechte naam gekregen door perikelen in onder andere de wijk Vathorst in Amersfoort. Een kleine tien jaar geleden ging het daar mis, doordat bewoners gezondheidsklachten kregen door slecht werkende woningventilatie. Zembla besteedde er een uitzending aan, de GGD…