Naar de inhoud

Vraag de btw op zonnepanelen terug!

In het verleden heeft de fiscus de aftrek van btw op een investering in zonnepanelen vaak geweigerd vanwege termijnoverschrijding. Het Hof Den Bosch oordeelde onlangs dat die handelwijze van de fiscus niet door de beugel kan.

Btw-ondernemer Steeds meer particulieren investeren in zonnepanelen. Vaak gebruikt de particulier maar een klein deel van de opgewekte stroom zelf en wordt het resterende deel van de stroom aan het energienet geleverd. Particulieren die dat doen, zijn daardoor aan te merken als energieleverancier. Dit betekent dat zij ondernemer zijn voor de btw en btw op hun investering kunnen terugvragen. Hiervoor moet een particulier zich aanmelden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst.

Aangifte Vervolgens moet er een btw-aangifte worden ingediend in het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Voor de btw die verschuldigd is, mag de zonnepaneeleigenaar uitgaan van een forfaitair rendement dat afhankelijk is van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Op de site van de Belastingdienst is een tabel gepubliceerd (zie volgende stap) waarin is aangegeven welk forfait als verschuldigde btw moet worden aangegeven. Dit forfait moet in zijn geheel worden vermeld bij vraag 1a van de btw-aangifte, ook als de zonnepanelen pas in de laatste maanden van het jaar zijn aangeschaft. Bij vraag 5b van de btw-aangifte wordt vervolgens de door de zonnepaneeleigenaar op de zonnepanelen betaalde btw aangegeven. Per saldo zal de zonnepaneeleigenaar een bedrag aan btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Vervolgens vraagt de zonnepaneeleigenaar voor de volgende jaren ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ aan als het te betalen btw-bedrag jaarlijks niet meer dan € 1.345 bedraagt.

Termijn

In het verleden wees de Belastingdienst…