Naar de inhoud

Wanneer begint en eindigt tbs?

Als een dga een vermogensbestanddeel ter beschikking stelt aan zijn vennootschap, dan is hierop de terbeschikkingstellingsregeling van toepassing. De tbs-regeling kan al van toepassing zijn voor de ingebruikname van het vermogensbestanddeel door de vennootschap en ook als het gebruik door de vennootschap is beëindigd. Kortom, wanneer start de tbs-regeling en wanneer eindigt deze.

De wetgever wilde met de tbs-regeling onder andere vermogensbestanddelen die de dga aan zijn vennootschap ter beschikking stelt, fiscaal gelijk behandelen als vermogensbestanddelen die een ondernemer voor zijn onderneming heeft aangeschaft. De wettekst (art. 3.92 Wet IB 2001) sluit echter niet volledig aan bij deze gedachte. Van een terbeschikkingstelling is namelijk pas sprake als de dga het vermogensbestanddeel daadwerkelijk ter beschikking stelt aan zijn vennootschap. Centraal staat daarbij het feitelijk gebruik door de vennootschap. Zo is geen sprake van een tbs als een dga een pand koopt dat hij eerst moet verbouwen voordat de vennootschap het kan gebruiken. Koopt een ondernemer het pand, dan kan of moet hij het pand vanaf het moment van aanschaf tot het ondernemingsvermogen rekenen.

Aanvang tbs voor ingebruikname

Dit verschil heeft de Hoge Raad deels opgeheven in zijn arrest van 22 januari 2010. De Hoge Raad oordeelt in dit arrest allereerst dat het vermogensetiketteringsleerstuk niet één op één doorgetrokken kan worden naar de tbs-regeling. Een tbs veronderstelt namelijk ‘tweezijdigheid’: enerzijds is er de dga die een vermogensbestanddeel ter beschikking stelt, en anderzijds is er de vennootschap die het vermogensbestanddeel gebruikt. Vanwege dit tweezijdige karakter heeft de Hoge Raad voor de tbs-regeling het criterium van de ‘gezamenlijke bedoeling’ geïntroduceerd. De tbs…